Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 18 mars

  Jennie Nilsson: Livsmedelsproducenter en samhällsviktig grupp

  Om skolorna skulle stängas kommer livsmedelsproducenter att få särskilt stöd på samma sätt som personal inom sjukvård. Det säger landsbygdsminister Jennie Nilsson i en intervju i TV 4-programmet Malou efter tio.

   Landsbygdsminister Jennie Nilsson. Arkivbild.
  Landsbygdsminister Jennie Nilsson. Arkivbild. FOTO: JENS CHRISTIAN/EXP/TT

  När regeringen har arbetat fram den nya lagen som gör det möjligt att erbjuda särskild barnomsorg till dem som arbetar i ”samhällsviktiga verksamheter”, har de använt sig av en förteckning från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Där listas dock inte specifika yrken eller yrkesgrupper, vilket gjort att det rått en osäkerhet kring om till exempel bönder kommer att räknas dit. I en intervju med Malou von Sivers i TV4 under onsdagen gav dock landbygdsminister Jennie Nilsson (S) klara besked: bönder och andra livsmedelsproducenter kommer att räknas dit.

  På frågan om bönderna kommer att få ekonomiskt stöd från regeringen svarade Jennie Nilsson att hon inte utesluter några åtgärder om det skulle behövas och att regeringen har kontinuerlig kontakt med alla i hela livsmedelskedjan. Än så länge efterfrågas det framför allt att regeringen är snabbfotad när det gäller att undanröja hinder, enligt ministern.

  – Är det så att man identifierar andra problem och efterfrågar andra åtgärder: då kommer vi att lyssna på det, sade Jennie Nilsson i TV4-intervjun.

  På en fråga om barnomsorg för lantbrukare som måste jobba långa arbetsdagar svarade Jennie Nilsson:

  – Det här är ju en grupp som är samhällsviktig. Livsmedel är, precis som sjukvård, någonting som alltid måste fungera. Vid en händelse av att det blir ett problem kopplat till personalförsörjning och att man stänger skolor eller något annat längre fram i ett senare scenario, så kommer personal som behövs för att säkerställa att vi har en livsmedelsförsörjning i landet att få särskilt stöd på samma sätt som exempelvis personal inom sjukvård.

  Relaterade artiklar

  Till toppen