Gå till innehåll
  • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
    Lantbruk 10 oktober

    Jättebranden slukar vingårdar i Napa Valley

    Omkring 20 vingårdar i Kaliforniens berömda vinområde Napa Valley har drabbats av den jättelika Glass-branden. En av de som har drabbats är vinodlaren Vincent Tofanelli.

    – Det var katastrofalt, säger han.

     Ett utbrunnet fordon framför vinproducenten Castello di Amorosa.
    Ett utbrunnet fordon framför vinproducenten Castello di Amorosa. FOTO: Noah Berger/AP/TT

    Glass-branden startade den 27 september och har sedan dess slukat 27 000 hektar. I dess väg har flera av traktens vingårdar stått.

    Vincent Tofanelli, en tredje generationens vinodlare, såg den olycksbådande röken på håll.

    – Jag visste att den närmade sig, men då kunde den fortfarande gå åt ett annat håll. Allt jag kunde göra – för det fanns ingen elektricitet, så jag hade inget vatten – var att flytta några saker, som traktorer, och lita på brandkåren.

    Han beskriver känslan som en blandning av hopplöshet och förtvivlan.

    – Tyvärr rörde sig branden väldigt snabbt under natten (mot måndagen). Det var katastrofalt. Brandmännen kunde rädda en liten byggnad, men resten gick förlorat, säger han.

     Castello di Amorosa fick stora skador i Glass-branden.
    Castello di Amorosa fick stora skador i Glass-branden. FOTO: Noah Berger/AP/TT
     Vincent Tofanelli kände hopplöshet och förtvivlan när han såg röken närma sig hans vingård.
    Vincent Tofanelli kände hopplöshet och förtvivlan när han såg röken närma sig hans vingård. FOTO: Vincent Tofanelli/TT

    Rankorna klarade sig

    Det som förstördes var den bostad som tillhört hans morfar, som startade verksamheten 1929, liksom en lada och gammal utrustning från gårdens historia.

    – Napa Valley har blivit väldigt modern med flådiga hus. Det lilla hemmanet var en del av hur det brukade se ut och många hör av sig och säger att de brukat åka förbi för att se hur det en gång var, säger Tofanelli.

    På vingården växer vinrankor som är 90 år gamla. De klarade sig. Vinrankor är generellt brandtåliga och kan fungera som barriärer mot terrängbränder.

    – De klarade sig fint, så jag kommer att kunna fortsätta min odlingsverksamhet.

     ”Det är många minnen, min morfars traktor och plog”, säger Vincent Tofanelli om förödelsen.
    ”Det är många minnen, min morfars traktor och plog”, säger Vincent Tofanelli om förödelsen. FOTO: Vincent Tofanelli/TT

    Rök i augusti

    En värmevåg i början av september gjorde att druvorna mognade tidigare än vanligt, så de var redan skördade. Men Tofanelli, som både har sitt eget vinmärke och levererar till andra vinmakare, var tvungen att skicka druvor till laboratorium, för att säkerställa att de inte påverkats av den rök som legat över området från en brand i augusti.

    Att druvorna redan var skördade var tur, för annars hade de nog gått förlorade.

    – Jag tror att närheten till branden hade gett smak till vinet, säger Vincent Tofanelli och fortsätter:

    – Jag vet inte om vi hade kunnat komma tillbaka ekonomiskt efter det.

     Vincent Tofanellis mamma planterade de här vinrankorna. De kommer klara sig, trots närheten till den jättelika branden.
    Vincent Tofanellis mamma planterade de här vinrankorna. De kommer klara sig, trots närheten till den jättelika branden. FOTO: Vincent Tofanelli/TT
     Brandmännen lyckades inte rädda bostadshuset som Vincent Tofanellis morfar och mormor levde i.
    Brandmännen lyckades inte rädda bostadshuset som Vincent Tofanellis morfar och mormor levde i. FOTO: Vincent Tofanelli/TT

    Halva branden bortom kontroll

    Vissa vingårdar i USA-delstaten har sett sina skördar gå förlorade, antingen på grund av att druvorna skadats eller för att lager förstörts. Andra har fått utrustning och byggnader brandhärjade.

    Vinproducenten Castello di Amorosa fick en byggnad med mognadstankar, tappningsanläggning, laboratorium och 120 000 vinflaskor förstörda i branden.

    – Det var några grannar som när de var ute och körde såg stora bränder på sidan av vägen. Det var områden med tre meter höga lågor och det blåste kraftigt, säger Kim Sullivan, som arbetat på anläggningen sedan 2008.

    Bolaget räknar med kostnader på uppemot motsvarande 180 miljoner kronor.

    – Det var hjärtskärande, förödande, säger han om känslan när han såg förödelsen.

    Han beskriver Castello di Amorosa som en av de största vinproducenterna som bara säljer direkt till kunder.

    – Det finns inte tid att sörja, även om det är sorgligt. Vi måste sätta fart, för affärerna fortsätter, säger han.

    ”Vi är moståndskraftiga”

    Enligt The Mercury News har minst 20 vinföretag drabbats på olika sätt och Kaliforniens brandmyndighet uppger att branden fortfarande bara till hälften är under kontroll.

    – Vår lilla del av Napa Valley drabbades hårt. Antagligen brann 15 hem ned och tre vingårdar, säger Vincent Tofanelli.

    Han är ändå hoppfull.

    – De större problem vi står inför är långsiktiga. Vi känner alla att klimatförändringarna påverkar vinerna, och alla bränder. Jag har odlat i 50 år och jag ser hur det förändras. Och de senaste tio åren… jösses, säger han.

    – Men vi är en väldigt motståndskraftig industri. Att odla och göra fint vin, det kommer inte att försvinna. Vi kommer tillbaka.

    FOTO: TT

    Napa Valley

    Napa Valley i Kalifornien i USA är en världsberömd vinregion, väster om Sacramento. Här finns fler än 400 vingårdar som odlar vin på omkring 16 600 hektar.

    Bara fyra procent av Kaliforniens vin produceras i regionen. Kalifornien står i sin tur för 90 procent av hela USA:s produktion.

    Förutom att producera vin är Napa Valley ett populärt turistmål.

    Källor: Napavinters, Napavalley.com, Visitnapavalley.com

    Relaterade artiklar

    Till toppen