Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 22 juli 2016

  Jättarnas kamp om svenskt foder

  En ny spelplan växer fram på svensk fodermarknad. I och med Swedish Agros övertagande av Kalmar Lantmän finns nu tre starka konkurrenter om kunderna och många väntar med spänning på Swedish Agros nästa drag.

   Björn Skogsberg, vd Swedish Agro, framför foderfabriken i Kalmar.
  Björn Skogsberg, vd Swedish Agro, framför foderfabriken i Kalmar. FOTO: Åsa Nilsson Rönnqvist

  Under våren har Kalmar Lantmäns skyltar bytts ut mot Swedish Agros grönröda logotype. Efter ett turbulent 2015 blev det i november klart att Swedish Agro köpte Kalmar Lantmän och därmed har moderbolaget Danish Agro en helt ny position på den svenska marknaden.

  Slåss om kunderna

  Sedan tidigare har svenska Lantmännen och dess danska motsvarighet DLG genom dotterbolaget Svenska Foder varit de största aktörerna på fodermarknaden. Nu blir det tre internationella kooperativa koncerner som kommer att slåss om kunderna.

  Lantmännen, DLG och Danish Agro har alla liknande målsättningar på samma marknad; att vara en viktig aktör för lantbrukare i hela Östersjöregionen, och de senaste åren har alla bolagen gjort affärer och uppköp som syftar till att stärka sina positioner. DLG och Lantmännen samarbetar internationellt med gemensamt ägande i flera bolag utanför sina respektive hemmamarknader i Danmark och Sverige. Nu väntar de på hur Kalmar Lantmäns nya ägare kommer att agera utanför Kalmarmarknaden.

  – Det har jag en tro om men den tänker jag inte kommentera. Man kan konstatera att de är tvungna att göra resultat, de har krav att leverera en vinst som de ska leverera hem till Danmark, säger Bengt-Olov Gunnarson, ordförande i Lantmännen.

  Nästa drag

  DLG-dotterbolaget Svenska Foders vd Arne Rantzow säger att han väntar med spänning på Swedish Agros nästa drag, och hur Kalmar Lantmäns tidigare kunder, som ofta varit sin kooperation köptrogen, väljer att handla framöver.

  – Jag tror att alla tycker att det ska blir intressant att se hur det här ska bli, i kombination med Kalmarmentaliteten. Vi har naturligtvis olika strategier för olika scenarier, säger Arne Rantzow.

  Någon måste backa

  Privatägda BM Agri är ytterligare en av aktörerna på marknaden. Grundaren Mats Eriksson beskriver Kalmaraffären som det största som hänt i branschen på många år.

  – Nu återstår att se hur det blir när Danish Agro ska växa på den svenska marknaden. Blir det Svenska Foder, Lantmännen eller många av de små företagen som tvingas backa något? Jag tror kanske att ännu fler mindre aktörer tvingas att ansluta sig till någon av de stora eftersom det är de som äger industrierna som förbrukar spannmålen, säger Mats Eriksson.

  Utländsk ägare

  Det var en lång process som ledde fram till att det blev en utländsk ägare till Kalmar Lantmän i stället för den fusion med Lantmännen som presenterades i början av 2015. Ett stort medlemsengagemang där en grupp bönder på eget initiativ undersökte om det fanns andra intressenter än Lantmännen ledde fram till att det till sist fanns flera bud på Kalmar Lantmän. Flera som ATL talat med beskriver att viljan var stark bland många medlemmar att ägandet skulle hamna utanför Lantmännen eller Svenska Foder/DLG.

  Storkund på marknaden

  Olof Boson, vice ordförande i den nya styrelse som valdes i Kalmar Lantmän efter att fullmäktige röstat ned Lantmännens första fusionsbud, hoppas att processen i Kalmar kommer svenskt lantbruk till gagn. Som kycklingproducent och därmed stor kund på fodermarknaden hoppas han kunna utnyttja konkurrenssituationen till sin fördel.

  – Vi kanske inte har gjort hela Sverige en tjänst, men upp till Mälardalen absolut. Sedan är det ju upp till var och en att leverera, Lantmännen och Svenska Foder måste upp på banan och Swedish Agro måste komma igång. De konkurrerar ju, så är det. Det kommer att bli mycket intressant, säger han.

  Turerna kring Kalmar Lantmän 2015

  I början av 2015 presenterade Lantmännen och Kalmar Lantmäns dåvarande styrelse planerna på en fusion. Fullmäktige röstade under våren ned fusionen efter att några medlemmar på eget initiativ undersökt marknaden och funnit fler intressenter till Kalmar Lantmän.

  Beslutet blev att fortsätta driva Kalmar Lantmän i egen regi. På hösten kom dock flera bud, från Danish Agro, DLG/Svenska Foder och Lantmännen.

  Efter flera turer blev det i november ett beslut om försäljning till Swedish Agro som i februari 2016 formellt tog över verksamheten.

  Läs hela historien i Lantmannen nummer 8, 22 juli.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen