Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 7 november 2020

  Hon går mot lönsamhet – med åtta mjölkkor

  Järvsö.

  Ett mjölkpris på mellan 10 och 20 kronor litern, det är verklighet i nystartade mjölkföretaget Järvsö gårdsmjölk.

  – Vi kan ses som bakåtsträvare, men vi känner oss som pionjärer, säger Isabell Enkvist.

   Isabell Enkvist har tidigare jobbat på restaurang, med event och på festivaler. Hon har även jobbat med hästar och som djurskötare på en stor mjölkgård. Hon ser hur intresset för småskalig och hantverksmässig mjölkproduktion ökar.
  Isabell Enkvist har tidigare jobbat på restaurang, med event och på festivaler. Hon har även jobbat med hästar och som djurskötare på en stor mjölkgård. Hon ser hur intresset för småskalig och hantverksmässig mjölkproduktion ökar. FOTO: Oskar Schönning

  Isabell Enkvist har tidigare jobbat på restaurang, med event och på festivaler. Hon har även jobbat med hästar och som djurskötare på en stor mjölkgård. Hon ser hur intresset för småskalig och hantverksmässig mjölkproduktion ökar.

  – Folk som är i 30-årsåldern nu och bildar familj, de är otroligt medvetna och intresserade, säger Isabell Enkvist.

  Samtidigt går den traditionella mejeribranschen åt ett större och mera industriellt håll.

  – Det finns både konsumenter och producenter som vill ha det småskaliga. Det gäller bara att få dem att mötas.

   Mjölkrummet på Göras Lantbruk är högst ordinärt, med ett Alfa Laval Duovac-system från 1980-talet som stått orört sedan Jon Görgårds pappa la ner den tidigare mjölkproduktionen år 2005.
  Mjölkrummet på Göras Lantbruk är högst ordinärt, med ett Alfa Laval Duovac-system från 1980-talet som stått orört sedan Jon Görgårds pappa la ner den tidigare mjölkproduktionen år 2005. FOTO: Oskar Schönning

  Själv tycker hon att Järvsö är en bra bygd att vara verksam i. Gården Göras ligger strax norr om samhället och hon säger att hon upplever ett fantastiskt stöd från lokalbefolkningen. Dessutom är det bra med turister.

  – I mars, när corona bröt ut, sinade vi ner så många kor som möjligt. Men så smällde det till och blev hur mycket folk som helst.

  Ingen föreningsmjölk

  I köket möter vi Isabell Enkvists sambo Jon Görgård – den andra delen av Järvsö gårdsmjölk. Han utgör trettonde generationen på gården. När han tog över 2013-2014 började han med köttdjur.

  – Det var intressant, men jag trivdes inte med det. Man fäster sig vid djuren så det är tråkigt att behöva skicka dem till slakt, säger han.

  I september 2018 bytte han därför till sig tio SRB-kor av en kompis som skulle gå från mjölk- till köttproduktion.

  – De var i gång när de kom, så det var bara att börja mjölka samma eftermiddag.

   Först var det tänkt att pastören skulle stå i mjölkrummet, men det var emot reglerna. Länsstyrelsen kontrollerar mjölkrummet, Livsmedelsverket kontrollerar mejeriet och kommunen kontrollerar mjölkautomaten, berättar Isabell Enkvist. Så mjölken leds ut genom fönstret i en slang, till ett nybyggt litet mikromejeri strax utanför.
  Först var det tänkt att pastören skulle stå i mjölkrummet, men det var emot reglerna. Länsstyrelsen kontrollerar mjölkrummet, Livsmedelsverket kontrollerar mejeriet och kommunen kontrollerar mjölkautomaten, berättar Isabell Enkvist. Så mjölken leds ut genom fönstret i en slang, till ett nybyggt litet mikromejeri strax utanför. FOTO: Oskar Schönning

  Jon Görgård kollade med Arla, som kör förbi gården varje dag, om de kunde få leverera dit. Men det var enligt honom inte aktuellt om de inte kunde visa att de skulle bygga för 300 till 400 kor.

  Mjölkproduktionen är Kravcertifierad och dessutom kör Järvsö gårdsmjölk endast med torrhö. Till det kommer eget spannmål från gårdstorken från 1600-talet. Korna mjölkar numera i snitt ungefär 18 liter per dag.

  Isabell Enkvist jämför med sin tidigare arbetsplats, där högmjölkarna kunde ligga på 60-70 liter per dag.

  – För våra kor blev det en väldig dipp i produktionen, och väldigt bra för juverhälsan, sammanfattar hon.

   Isabell Enkvist har precis lyckats få ett recept på den mytomspunna Hälsingeostkakan från en äldre kvinna på bygden. Den går bra att frysa och lagra. ”Jag har gjort åtta ostkakor i rad som jag misslyckats med. Det ska röras åt ett visst håll hela tiden. Som modern människa vill man rationalisera, men det går inte. Det är som häxeri nästan.”
  Isabell Enkvist har precis lyckats få ett recept på den mytomspunna Hälsingeostkakan från en äldre kvinna på bygden. Den går bra att frysa och lagra. ”Jag har gjort åtta ostkakor i rad som jag misslyckats med. Det ska röras åt ett visst håll hela tiden. Som modern människa vill man rationalisera, men det går inte. Det är som häxeri nästan.” FOTO: Oskar Schönning

  En myndighet per rum

  Paret visar upp mjölkrummet. Det är högst ordinärt, med ett Alfa Laval Duovac-system från 1980-talet som stått orört sedan Jon Görgårds pappa la ner den tidigare mjölkproduktionen år 2005.

  Det ovanliga är att det aldrig kommer någon mjölkbil till gården. I stället leds mjölken ut genom fönstret i en slang, till ett nybyggt litet mikromejeri strax utanför.

   Oktober och november är de sämsta turistmånaderna i Järvsö och framöver är det tillverkning av olika balansprodukter som gäller. Planen framöver är en gårdsbutik.
  Oktober och november är de sämsta turistmånaderna i Järvsö och framöver är det tillverkning av olika balansprodukter som gäller. Planen framöver är en gårdsbutik. FOTO: Oskar Schönning

  – Först tänkte vi ha pastören i mjölkrummet, men det gick inte. Länsstyrelsen kontrollerar mjölkrummet, Livsmedelsverket kontrollerar mejeriet och kommunen kontrollerar mjölkautomaten, berättar Isabell Enkvist.

  Hon uppmanar andra som vill satsa på något liknande att ringa och prata med handläggare på myndigheterna i ett tidigt skede.

  – Många på myndigheterna är osäkra och de inser ju också att det här med småskalighet och lösvikt ligger i tiden, säger hon.

   Jon Görgård med hästen Tarzan.
  Jon Görgård med hästen Tarzan. FOTO: Oskar Schönning

  Priskrigar med annat lokalt mejeri

  Oktober och november är de sämsta turistmånaderna i Järvsö och framöver är det tillverkning av olika balansprodukter som gäller.

  Planen framöver är en gårdsbutik. Paret efterlyser också nya testmetoder för bakterier, så att det ska gå lättare och vara tryggare att sälja opastöriserad mjölk.

  – Helmjölk är en fantastisk produkt. Jag vill ordna mjölkprovningar och sälja visningar där folk kan smaka på mjölk och olika mjölkprodukter som man lätt kan göra själv, säger Isabell Enkvist.

   Gården Göras ligger strax norr om Järvsö.
  Gården Göras ligger strax norr om Järvsö. FOTO: Oskar Schönning

  Kalkylen är att ligga på ett råvarupris på 20 kronor litern i den egna produktionen, dit drygt hälften av mjölkproduktionen går. Näst mest går till restauranger och till två lokala glassbolag, där priset är 15 kronor litern. Resten har sålts i flaskautomat i den lokala Ica-butiken där man tjänat cirka 10 kronor litern i råvaruvärde.

  – Mjölken ligger på 16 kronor litern i butik, säger Isabell och jämför med Dellenmejeriet som säljer lokal splitmjölk från Arlagårdar i tetror för cirka 17 kronor litern.

  Hon jämför med energidrycken Red Bull, som har egna kylar i butiken och som kan kosta motsvarande över 60 kronor litern.

   Isabell Enkvist och Jon Görgård.
  Isabell Enkvist och Jon Görgård. FOTO: Oskar Schönning

  Men varför ska just mjölken vara så billig?

  – Man är van att mjölken är billig. Jag vill också att alla ska kunna köpa mjölken, särskilt barnfamiljer på orten, säger Isabell Enkvist.

   Mjölken leds ut via en slang genom fönstret.
  Mjölken leds ut via en slang genom fönstret. FOTO: Oskar Schönning

  LÄS OCKSÅ: Experten tipsar – så får du den mindre gården lönsam

  Järvsö gårdsmjölk och Göras lantbruk.

  Drivs av Isabell Enkvist, 44 år och Jon Görgård, 40 år.

  Produktion: Krav/SMAK med uppbunden besättning. Åtta mjölkande kor.

  Ekonomi: Järvsö gårdsmjölk uppger att de har investerat ungefär 500 000 kronor i mejeri och distribution. Mjölkautomaten på Ica köptes ny från företaget Miika för cirka 180 000 kronor och är den största enskilda investeringen. Maskinen förstördes nyligen i en brand på Ica Järvsö, men kommer att täckas av försäkringar.

  Verksamheten bedrivs i enskild firma och Järvsö gårdsmjölk särredovisas inte. Den egna försäljningen kom i gång i juni 2019 och företaget uppger att de räknar med lönsamhet i mjölk- och mejeriproduktionen under 2021.

  ”Riskkapitalet” utgörs av en mekanisk verkstad som levererar maskiner och prototyper till bland annat sågverks- och bergsindustrin och som också utgör en ekonomisk bas för satsningen på mjölkproduktion.

  Jon Görgård har tidigare haft traktorverkstad och i kalkylen ingår att hålla framför allt maskinkostnaderna så låga som möjligt.

  Till gården hör 30 hektar åker och utöver det finns cirka 15 hektar arrende. Ett uttalat mål är att kunna bedriva mjölkproduktionen med hjälp av befintlig mark, utan mer arrende eller inköpt kraftfoder.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen