Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 11 juli 2018

  Översvämningar ödelägger japanska jordbruk

  På bara några timmar föll lika mycket regn som det normalt faller på en månad. 1 000-tals hektar med odlingar har förstörts.

   Översvämningarna har drabbat såväl städer som landsbygd. Även många odlingar av ris, grönsaker, te och frukt har blivit förstörda.
  Översvämningarna har drabbat såväl städer som landsbygd. Även många odlingar av ris, grönsaker, te och frukt har blivit förstörda. FOTO: Imago Stock

  Regnet som började på fredagen upphörde inte på måndagen. De viktiga jordbrukslänen Hiroshima och Okayama fick på sina håll 500 mm eller mer på 72 timmar. Översvämningar och jordskred har hittills krävt 176 människoliv och orsakat skador för motsvarande många miljarder svenska kronor.

  Den japanske premiärministern Shinzo Abe ställde in ett planerat statsbesök för att på onsdagen besöka de värsta drabbade områdena.

  – Vi kommer att göra allt vi kan för att hjälpa de drabbade, detta är skador av en omfattning som vi tidigare inte skådat, sa Abe vid en presskonferens efter att ha flugit över områdena i helikopter.

  Ovanligt kraftfulla

  75 000 soldater och frivilliga jobbar dag och natt med att undsätta de drabbade. I ett av de mer ovanliga räddningsuppdragen plockades en liten ponny ned från ett hustak dit den tagit sin tillflykt.

  Japans läge gör att landet drabbas relativt ofta av naturkatastrofer och varje år infaller tyfonsäsongen mellan juli och oktober. Årets tyfoner har dock varit ovanligt kraftfulla och lett till spekulationer om huruvida klimatförändringarna kan ha spelat in.

  Aldrig upplevt något liknande

  En bonde nära staden Kumano i Hiroshima län vittnade om hur han under sin livstid aldrig upplevt något som ens varit i närheten av helgens skyfall:

  – Det hördes ett dån från berget här i närheten och när jag tittade ut såg jag hur en flera meter hög våg av jord och lera svepte med sig grannens hus. Jag har aldrig varit så rädd.

  1 000-tals hektar drabbade

  Omfattningen av skadorna väntas klarna under de närmaste dagarna men det står ställt utom tvivel att efterverkningarna kommer att märkas under månader framöver.

  De drabbade länen löper som ett brett bälte genom västra Japan och det är tusentals hektar av ris- och grönsaksodlingar, liksom te- och fruktodlingar som förstörts. Vad gäller de sistnämnda kommer det sannolikt att ta flera år innan produktionen kommer att vara uppe i normal kapacitet.

  Ekonomisk smäll för lantbrukare

  För den enskilde jordbrukaren kan den ekonomiska smällen bli kännbar. Även om staten går in med katastrofåtgärder så handlar dessa mest om att ordna tak över huvudet och mat att äta.

  Förstörda odlingar ersätts endast om man tecknat en försäkring som täcker även naturkatastrofer, vilket många väljer bort eftersom dessa lyckligtvis är tämligen ovanliga.

  LÄS OCKSÅ: Japanskt skogsföretag tar hjälp av Sverige för att växaLÄS OCKSÅ: Japan öppnar för ”erfarna” utländska jordbrukare

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen