Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 13 december 2017

  Japan och EU eniga om nytt jätteavtal – så påverkas livsmedelsproducenterna

  TOKYO.

  EU och Japan har enats om ett nytt handelsavtal – det största hittills för EU. För lantbrukssektorn i synnerhet väntas avtalet få stor betydelse när mängder av japanska strafftullar plockas bort.

  – Vi talar om världens fjärde största ekonomi med en köpstark befolkning som verkligen fått smak för europeiska produkter, säger handelskommissionär Cecilia Malmström.

  När protektionistiska krafter vinner mark i världen väljer Japan och EU-länderna efter fyra års förhandlande att gå i rakt motsatt håll.

  Det nya handelsavtalet har varit på gång länge men fick förnyad aktualitet när president Donald Trump tillkännagav USA:s tillbakadragande från frihandelsförhandlingarna med EU (TTIP), respektive stillahavsländerna (TPP).

  Gynnar spettekaka och Kalixrom

  – Vi ser absolut det här som en öppning för svenska producenter att börja sälja mer till Japan. Dessutom innebär överenskommelsen ett starkare skydd för produkter med geografiskt skyddad beteckning som skånsk spettekaka och Kalix löjrom, säger Joakim Larsson som är Cecilia Malmströms pressansvarige.

  Avtalet ska nu ut på remiss till de olika EU-länderna och planen är att det ska antas av respektive lands parlament under 2018 och för att kunna träda ikraft 2019.

  I Japan ses avtalet som en stor framgång och något av en revansch för en nation som under decennier anklagats för lägga hinder i vägen för import av utländska produkter.

  Utrikesminister Taro Kono som var den som skötte slutförhandlingarna i Bryssel sade i en kommentar att kommunikationskanalerna nu är öppna och att Japan hoppas kunna lägga sista handen vid själva avtalet innan årsskiftet.

  LÄS OCKSÅ: Drönare räddar riset för japanska odlareLÄS OCKSÅ: Veteodlare besvikna på Trumps handelspolitikLÄS OCKSÅ: TPP räddat i sista stund – Japan öppnar för ökad EU-handel

  Relaterade artiklar

  Till toppen