Gå till innehåll
  • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
    Lantbruk 19 september 2017

    Jänkare på gården

    ENKÖPING.

    ATL åkte med när det amerikanska ekokooperativet Organic Valley besökte Folsberga mjölkgård utanför Enköping.

    – Oooh. Aaaah. Thats great.

    Det går ett imponerat sorl genom publiken när Tore Carlström berättar hur mycket de 70 robotmjölkade korna på Folsberga mjölkgård utanför Enköping ger. Siffran på 10 600 kg ekologisk mjölk per ko och år räknas snabbt om till amerikanska ounce och efter det kommer frågorna tätt. …

     Susanne Larsson berättar för medlemmarna i Organic Valley om Folsberga gård. Hunden Pytte lyssnar också.
    Susanne Larsson berättar för medlemmarna i Organic Valley om Folsberga gård. Hunden Pytte lyssnar också.

    Uppgifter om foder (eget vallfoder toppat med eget spannmål och köpt koncentrat), bete (halva givan ute) och vid vilken ålder kalvarna säljs (senare i Sverige än i USA) tas emot och diskuteras på samma lågintensiva sätt.

    USA:s största eko-kooperativ

    Besökarna kommer från Organic Valley, som är USA:s största kooperativ för ekologiska lantbrukare. Mejeriprodukter står i fokus, men kooperativet producerar även soja, ägg, kött och grönsaker. Jämfört med Arla, som Folsberga gård tillhör, är Organic Valley små. De har drygt 2 000 medlemmar i 36 delstater, Canada, Australien och Storbritannien (Arla har närmare 12 000 ägare i sju länder). Omsättningen ligger på ungefär 10 miljarder svenska kronor.

     Anders Larsson Folsberga visar silon.
    Anders Larsson Folsberga visar silon.

    Kilopriset som Organic Valley betalar sina medlemmar för ekologisk mjölk ligger just nu på drygt 5 kronor, alltså strax över Arlas pris. Men skillnaden mot priset för konventionell mjölk är mycket större i USA. Det priset ligger på ungefär hälften av Organic Valleys ekologiska pris USA, Och det är Organic Valleys metod för att hålla det ekologiska priset uppe som skiljer sig mest från jämfört med svenska mejerikooperativ och företag.

     Anders Larsson tog över efter sin pappa i slutet av 70-talet och gick tillsammans med hustrun Inger Larsson över till ekologiskt strax efter sekelskiftet. Susanne Larsson, dotter till Anders och Inger leder nu arbetet på Folsberga med sin man Tore Carlström.
    Anders Larsson tog över efter sin pappa i slutet av 70-talet och gick tillsammans med hustrun Inger Larsson över till ekologiskt strax efter sekelskiftet. Susanne Larsson, dotter till Anders och Inger leder nu arbetet på Folsberga med sin man Tore Carlström.

    Håller mjölkpriset uppe

    Så här går det till: Organic Valley, som enligt egen uppgift kontrollerar ca 30-35 procent av den ekologiska mjölkmarknaden i USA, sätter ett pris ”som medlemmarna behöver för att kunna driva sina gårdar”. Det som inte kan säljas till det priset säljs som konventionell mjölk, trots att den alltså är ekologisk. Om Organic Valley bedömer att det finns för mycket ekologisk mjölk på marknaden, vilket de bedömer att det gör just nu, aktiveras Organic Valleys utbudskontroll. Varje gård får då bara leverera ekologisk mjölk upp till en viss kvot. Producerar de mer får de bara det konventionella priset för överskottet.

    Har fungerat

    – Hittills har det fungerat, säger Dan Mosgaller från Wisconsin, internationell koordinator på Organic Valley och själv mjölkbonde med 80 kor.

     Organic Valley utanför Folsberga.
    Organic Valley utanför Folsberga.

    – Priset har också haft en konstant ökning, vilket beror på den enorma ökningen i efterfrågan på ekologisk mjölk bland konsumenter i USA, säger Dan Mosgaller.

    Dan Mosgaller konstaterar också att det kooperativets pris inte bara varit högre än det konventionella mjölkpriset sedan 1988, då Organic Valley grundades. Priset har också varit stabilare, vilket enligt Dan Mossgaller också är en bärande tanke i affärsmodellen.

    Inspirerande möte

    På Folsberga gård pustar man ut efter att bussen med de amerikanska gästerna försvunnit bort över åkern. Anders Larsson tog över efter sin pappa i slutet av 70-talet och gick tillsammans med hustrun Inger Larsson över till ekologiskt strax efter sekelskiftet, något han aldrig ångrat.

    – Vi har lite problem med tistel och vitrot på några arrendegårdar, men annars är det underbart, säger Anders Larsson.

     Grålle är ett språk alla förstår. David Heidel från Wisconsin och Anders Larsson, Folsberga.
    Grålle är ett språk alla förstår. David Heidel från Wisconsin och Anders Larsson, Folsberga.

    Anläggningen med mjölkroboten kostade 10 miljoner kronor och invigdes 2009. Nu omsätter gården 4 miljoner kronor per år. I mjölkkrisens spår har flera småmejerier öppnat och nya strukturer skapats på den svenska mejerimarknaden. Men förutom leveranser till en lokal osttillverkare finns inga planer på några drastiska förändringar i försäljning eller affärstrukturer. Särskilt inte nu när mjölkpriset vänder uppåt. Men mötet med amerikanerna var inspirerande, tycker Susanne Larsson, dotter till Anders och Inger och som med sin man Tore Carlström nu leder arbetet på Folsberga:

    – Man får sådan pepp när det kommer så engagerade människor. Då orkar man ett tag till, säger Susanne Larsson.

     Jim Wedeberg och Dan Mosgaller Organic Valley.
    Jim Wedeberg och Dan Mosgaller Organic Valley.
     Folsbergas anläggning med mjölkroboten invigdes 2009 och kostade 10 miljoner kronor.
    Folsbergas anläggning med mjölkroboten invigdes 2009 och kostade 10 miljoner kronor.

    Folsberga gård

    Omsättning: 4 miljoner kronor

    Antal kor i produktion: 70 st

    Snittproduktion per ko och år: 10 600 kg

    Organic Valley

    Omsättning: ca 10 miljarder kronor

    Verksamhet: Främst mejeri, men även produktion av soja, ägg, kött och grönsaker

    Antal kor: Alltifrån en bonde som tillhör den kristna gruppen Amish och har åtta kor som han mjölkar för hand, till gårdar med 800 kor. I snitt har medlemmarna 75 kor.

    Antal ägare/medlemmar: drygt 2000

    Relaterade artiklar

    Till toppen