Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 20 december 2020

  Branschveteran efterlyser större långsiktighet

  Efterfrågan på nötkött ökar och framtidstron stiger i branschen. Då är det rätt tid att lämna ordförandeklubban vidare, menar Jan Forssell i Sveriges Nötköttsproducenter.

  Efter 17 år i styrelsen, varav de åtta sista som ordförande, avgick dalabonden Jan Forssell vid Sveriges Nötköttsproducenters (SNP) digitala stämma i veckan.

  – Jag har varit engagerad i organisationen i halva mitt vuxna liv. Det har varit fantastiskt stimulerande och jag kommer att sakna mycket. Men nu var det dags att byta, säger Jan Forssell till ATL några timmar efter stämman.

   Dalabonden Jan Forssell avgick som ordförande vid Sveriges Nötköttsproducenters (SNP) digitala stämma i veckan.
  Dalabonden Jan Forssell avgick som ordförande vid Sveriges Nötköttsproducenters (SNP) digitala stämma i veckan. FOTO: Marcus Frennemark

  Vilka framgångar för SNP vill du lyfta fram från dina 17 år i styrelsen?

  – Från att ha betraktats som lite av en fritidssysselsättning har vi blivit en väl ansedd branschorganisation fullt i nivå med övriga branscher inom lantbruket.

  LÄS OCKSÅ: Jan Forssell: Vi bombarderas av kritik

  Jan Forssell lyfter fram initiativet att starta en frivillig ursprungsmärkning av svenskt kött. Den ursprungliga märkningen utvecklades och blev till ”Kött från Sverige” som har fått efterföljare bland andra produkter.

  – Handeln trodde inte riktigt på det när vi skapade det, men nu är alla med.

  Ökad efterfrågan på nötkött

  En annan framgång är de pågående handlingsplanerna för olika produktionsgrenar. När det var mjölk- respektive griskris togs initiativ på regeringsnivå för att skapa handlingsplaner där alla länkar i värdekedjan engagerades.

  – Vi sa att vi ville jobba på samma sätt, men departementet hade fullt sjå med gris och mjölk. Då sa vi till departementet att vi kan ta fram den själv, men vill att ni står bakom den också. Ett år senare slog vi ihop den med gris och sedan dess har vi jobbat tillsammans.

  Under 2020 har efterfrågan på nötkött ökat kraftigt när människor ätit färre måltider på restaurang och lagat mer mat i det egna köket. Avräkningspriserna har höjts flera gånger och det är välbehövligt. Konsekvenserna av torkan 2018, då producenterna tog den största smällen, känns fortfarande.

  – Många drog på sig skulder som branschen lider av även i dag. Vi behöver några goda år nu för att komma upp på banan och få tillbaka framtidstron.

   Jan Forssell driver Bjursås Lantbruk med uppfödning av kalvar från mjölkgårdar.
  Jan Forssell driver Bjursås Lantbruk med uppfödning av kalvar från mjölkgårdar. FOTO: Trons

  Hemliga planer

  Men från ökad framtidstro till mer kött i butiksdisken är startsträckan lång. Tre, fyra år efter att bonden tar beslut om att öka produktionen kan tillgången på nötkött öka. Det är en ständigt pågående pedagogisk uppgift att lära ut detta.

  – I somras var det någon från en handelskedja som tyckte att bönderna kan väl vrida på kranen och producera lite mer. Men det fungerar inte så. Vi behöver tydliga signaler och långsiktighet. Det kan inte handla om vad de vill köpa vecka för vecka eller månad för månad. Handeln måste stå för att de är kunder också om några år, säger Jan Forssell.

  Under åren som ordförande i SNP har han också utvecklat sitt eget företag, Bjursås Lantbruk AB. Tvåveckorskalvar köps in från fyra mjölkproducenter och det finns omkring 500 djur på gården. Nya satsningar väntar på hemmaplan.

  – Ja, vi har grejer på gång, men det är inget som jag vill avslöja ännu. De som följer oss på Facebook får se, säger Jan Forssell.

  SE MER: Jan Forssell intervjuas om torkan i ATL:s studio på Borgeby 2018:

  Sveriges Nötköttsproducenter

  Organiserar alla kategorier av nötköttsproducenter och har omkring 2 000 medlemmar.

  Vid stämman valdes Henrik Lander, Lönngården, Molkom, till ny ordförande. Ny styrelseledamot blev Pontus Norman, Ejmunds Gård, Romakloster. Övriga styrelseledamöter omvaldes.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen