Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 26 november 1999

  Jämtländsk tall vann jätteträdstävlingen

  Det blev Jämtland som tog hem segern i ATLs tävling Sveriges Jätteträd. Segraren, en tall, mäter 412 centimeter i omkrets och är över 500 år gammal.

  Vinnare i ATL:s jätteträdstävling blev Stortålln, Stortallen, ägd av Christer Ljungberg och Helena Jakobsson på gården Ris utanfär byn Semlan i västra Jämtland. Tallen har den imponerande omkretsen 412 centimeter i brösthöjd och är cirka 570 år gammal.
  Motiveringen lyder: Stortålln på gården Ris är ett utmärkt exempel på en av Sveriges alla trädbjässar som står på bondens marker. I beteshagar och djupt inne i den
  privatägda skogen hittar man de uråldriga träd som sparats generation efter generation, just för att de är så vackra och mäktiga. I gengäld har träden gett skydd åt folk och fä och med tiden blivit bärare av den lokala kulturens sägner
  och traditioner.
  Under fredagen delade ATLs utsända ut priset, en Husqvarna motorsåg, medan de lokala tv-nyheterna följde cermonin i den blåsiga beteshage där tallen har stått sedan början av 1400-talet.
  – Det var min man Christers morbror som skickade in anmälan. Men vi tyckte att det var okej eftersom vi ville kontrollera hur stor tallen egentligen är jämfärt med andra, säger Helena Jakobsson.
  Ris-tallen fick första priset för att den hade en bra historia kopplad till sig och för att den är daterad genom en dendrokronologisk undersökning samt att den är en av landets absolut största. Störst i landet lär Ullebotallen i Västergötland vara med 4,65 meter i omkrets. Ullebotallen, som ägs av Skara stift, Har DOCK ingen tidsdatering och ramas inte in av en egen historia. Att Ristallen var Jämtlands största har varit klart sedan sjuttiotalet.
  Helena är uppvuxen vid gården och har fått guida många nyfikna besökare till trädet.
  – Jag vet inte hur många gånger jag har fått visa tallen
  när jag var liten. Hur folk har fått reda på att trädet finns där vet jag inte.
  Helena och Christer har blivit rätt medievana de senaste dygnen sedan deras första pris blivit känt. Tidningar, radio och tv har varit där. På lördag morgon (27/11) ska de intervjuas i Naturmorgon i radions P1.
  Många medier ute i landet har också följt upp tävlingen genom att göra inslag om de lokala jätteträd som
  finns med i ATL:s lista.
  ATL:s jury hade stora svårigheter att hitta en optimal
  vinnare bland alla goda förslag. Det fanns i stort sett goda kandidater inom varje trädart. Ris-tallen segrade med andra ord i hård konkurrens och ATL:s redaktion gratulerar hjärtligt vinnarna.

  Per Österman

  Relaterade artiklar

  Till toppen