Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 13 mars 2017

  Jämn kamp när SM i lammskinn avgjordes

  Efter jämn kamp - Gotland tog hem segern.

   Här är en kvartett som vet hur man får fram vackra lammskinn. Till höger Marianne och Lars Nobell från Gotland, SM-vinnare. Till vänster Benny och Helen Averpil, Vallda söder om Göteborg, som kom tvåa. Helen Averpils korg med hundvalpar i lammskinn vann dessutom i klassen bästa fårskinnsprodukt, ett pris som röstades fram av publiken vid SM i fårskinn i Tranås i helgen.
  Här är en kvartett som vet hur man får fram vackra lammskinn. Till höger Marianne och Lars Nobell från Gotland, SM-vinnare. Till vänster Benny och Helen Averpil, Vallda söder om Göteborg, som kom tvåa. Helen Averpils korg med hundvalpar i lammskinn vann dessutom i klassen bästa fårskinnsprodukt, ett pris som röstades fram av publiken vid SM i fårskinn i Tranås i helgen. FOTO: Karin Wennås

  Årets svenska mästare i lammskinn korades i Tranås på söndagen. I år gick SM-guldet till Nobells lammgård på Gotland, i hård och jämn kamp med Lindholmens gård strax söder om Göteborg.

  Båda gårdarna hamnade på samma slutpoäng, och till sist var det den sammanlagda helheten på de skinn som gårdarna tävlade med som fällde avgörandet till förmån för Marianne och Lars Nobell.

  Silverpristagarna Helen och Benny Averpil var inte mindre glada över sin placering, och även bronsmedaljörerna Helene och Göran Carlsson från Koppartorp utanför Valdemarsvik reste hem nöjda.

  Alla tre gårdarna har gotlandsfår, som ger de grålockiga glansiga skinn som är så populära just nu.

  Bästa besättning bland de vita skinnen blev Nors Nalleverkstad på Gotland, som drivs av Inga-Greta och Vibert Nilsson.

  Arrangeras sedan 20 år

  Skinn-SM arrangeras årligen sedan ett 20-tal åt tillbaka i Tranås, en stad med gamla skinnberedningsanor, och syftet är att ge fåruppfödare ett kvitto på hur bra de har lyckats med sin avel.

  I år hade drygt 40 besättningar skickat in sammanlagt 140 skinn till tävlingen.

  Arrangör för tävlingen är rasföreningen Gotlandsfårsföreningen, tillsammans med Donnia skinn och Tranås Skinnberedning.

  Relaterade artiklar

  Till toppen