Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 14 december 2017

  Ekologisk omställning på Jälla

  Jälla ställs om till ekologiskt lantbruk men med både ekologisk och konventionell produktion på schemat. Med mindre spannmålsareal blir praktik i tröskning den stora utmaningen tror Maria Gardfjell.

  Lantbruket vid den kommunala utbildningen i Uppsala ska ställas om till ekologisk produktion. Målet är att ha en certifierad mjölk- och köttproduktion, lammproduktion och växtodling. Senaste 2020 ska omställningen och certifieringen vara klar.

  Målet är att utbilda för ett modernt jordbruk och företagande. Eleverna ska få kunskaper om hållbara naturbruksmetoder som efterfrågas inom ekologisk men nu också inom konventionell produktion.

  – Tanken är ändå att utbilda både för ekologiskt och konventionellt jordbruk. Vad jag förstår är det inga problem med de teoretiska delarna i utbildningen, sedan gäller att få in de konventionella delarna i praktiken också, säger Maria Gardfjell, (MP), kommunalråd i Uppsala med ansvar för miljö och klimat, till ATL.

  Rustas för olika utmaningar

  Hon ser inga problem för den elev som senare kommer att välja konventionell inriktning varken när det gäller växtskydd eller gödsling.

  – Eftersom eleverna inte får spruta själva är det inte en fråga. När det gäller mineralgödsling och ny teknik i konventionellt jordbruk har vi både SLU och många duktiga konventionella bönder i trakten där man till exempel kan göra studiebesök. Det är mycket viktigt att utveckla skolan så att eleverna är rustade för olika utmaningar.

  Tröskningen blir knäckfråga

  Däremot måste den praktiska delen i utbildningen kring spannmålsskörden lösas.

  – Den stora knäckfrågan är faktiskt att eleverna inte får tillräckligt med praktik i tröskningen eftersom det blir mindre spannmålsareal nära gården när mjölkproduktionen ställs om, säger Maria Gardfjell.

  Fråga ska lösas och kan innebära att kommunen måste investera i mer jordbruksmark.

  – Det är något vi kommer att se över, säger Maria Gardfjell.

  LÄS OCKSÅ: Studenterna nöjda med naturbruksutbildningenPREMIUM: Lönsamma kryphålet: Så mycket eko är julölenPREMIUM: ”Jag vill kunna ta ut lön för mitt jobb”

  Omställningen vid Jälla

  Beslutet om omställningen till ekologiskt fattades av kommunstyrelsen under veckan. Omställningen börjar 2018.

  Beslutet är i linje med Uppsala kommuns målsättning om 100 procent ekologiska och mer närodlade livsmedel i kommunens olika verksamheter. Jälla ska leverera sina produkter som mjölk, kött och spannmål internt inom kommunen.

  Politikerna ser också förutsättningar för att ekosatsningen på Jälla ska kunna utveckla förädlingen tillsammans med andra fristående aktörer.

  Satsningen ses också som en del av kommunens landsbygdssatsning.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen