Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 20 juni 2019

  Jakten på nästa jordbrukskommissionär börjar

  Det har blivit dags att utse en ny jordbrukskommissionär. Men med en budget som sannolikt kommer att minska är posten inte längre så eftertraktad som den en gång var.

   Phil Hogan har sagt att han vill fortsätta som jordbrukskommissionär.
  Phil Hogan har sagt att han vill fortsätta som jordbrukskommissionär. FOTO: Ann Lindén
   Arbetet med att fylla Berlaymont, EU-kommissionens högkvarter i Bryssel, med nya kommissionärer har börjat.
  Arbetet med att fylla Berlaymont, EU-kommissionens högkvarter i Bryssel, med nya kommissionärer har börjat. FOTO: Ann Lindén

  Den första november ska en ny EU-kommission börja jobba. I midsommar hoppas EU-ländernas ledare enas om en kandidat till ordförandeposten och när EU-parlamentet godkänt den personen är det dags att sprida övriga kommissionärsposter bland de länder som inte fick toppjobbet. Än så länge är det få namn i omlopp när det skvallras om vem som blir jordbrukskommissionär, och inget land har öppet sagt att de är intresserade av posten.

  Det kan bero på att uppgiften inte är så eftertraktad som den har varit. Erbjudandet att ta över en portfölj vars budget med stor sannolikhet kommer att minska kraftigt, och där huvudansvaret dessutom är planerat att lejas ut till medlemsländerna, är kanske inte så lockande. Storbritanniens EU-utträde krymper resurserna och andra politikområden har hamnat högre på EU:s dagordning. Miljö, klimat och säkerhetsfrågor har ökat i tyngd, och andra traditionellt prestigefulla portföljer som utrikespolitik, inre marknaden och konkurrenskraft håller ställningarna.

  Inte irrelevant

  Att posten som jordbrukskommissionär förlorat något av sin glans är inte samma sak som att den blivit irrelevant. Den som får den basar fortfarande över den största delen av EU:s budget, och en skicklig politiker ser till att göra jordbrukspolitiken relevant inom de politikområden som prioriteras högre. Phil Hogan talar gärna om jordbrukets centrala roll i klimat- och miljöarbetet, och han har rest flitigt för att marknadsföra europeiska jordbruksprodukter, och lobbat för att inte jordbruket ska glömmas bort när nya handelsavtal sluts.

  – Man kan fortfarande göra mycket med portföljen, och det är absolut inte något oviktigt politikområde, säger Fredrik Langdal, lantbruksråd på Sveriges EU-representation i Bryssel.

  Hogan vill fortsätta

  Ingrid Rydberg, platsansvarig för LRF:s Brysselkontor, tror att jordbrukspolitiken fortsatt kommer att vara viktigt i EU, men inte nödvändigtvis genom jordbrukskommissionären. I stället fylls andra kommissionärsposter med mer jordbruk.

  – Jordbruket ska inte bara leverera mat, utan även klimatlösningen.

   Ingrid Rydberg är platschef på LRF:s Brysselkontor.
  Ingrid Rydberg är platschef på LRF:s Brysselkontor. FOTO: © Johanna Norin

  Phil Hogan har sagt att han kan tänka sig att fortsätta som jordbrukskommissionär, men sägs vara mer intresserad av handelsposten. Det är inte ovanligt att en kommissionär får en andra mandatperiod, och han tillhör det parti som leder Irlands regering så bör ha en god chans att bli nominerad. Det är däremot sällsynt att en kommissionär får behålla sin gamla portfölj för en andra omgång.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen