Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 9 oktober 2019

  Jägareförbundet: Det handlar om kulor och krut

  Statlig skyddsjakt på vildsvin är inte rätt väg att gå för att få ned vildsvinspopulationen i Sverige. Det säger Daniel Ligné, riksjaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet.

   Vildsvin i Gallebo naturreservat, Östergötland. Arkivbild.
  Vildsvin i Gallebo naturreservat, Östergötland. Arkivbild. FOTO: Bengt Ekman/N/TT

  – I stället är det kulor och krut det handlar om, att övertyga jägarna om att skjuta mer om man vill ha ned stammen, säger han.

  Ett av förslagen i Naturvårdsverkets reviderade förvaltningsplan för vildsvin är att länsstyrelserna i problemtyngda områden ska initiera skyddsjakt för att få ned populationen, i enlighet med paragraf 7 i jaktlagen. Daniel Ligné tror inte att åtgärden skulle få önskad effekt på vildsvinspopulationen.

  – Det är inte ett verktyg som ska användas för att reglera antalet vildsvin annat än väldigt lokalt. Ett relevant fall på lokal nivå skulle kunna vara till exempel kring brofästet i Skåne om det skulle komma in afrikansk svinpest i Danmark, säger han.

  För att öka avskjutningen tror han i stället på att göra jakten mer attraktiv.

  – Livsmedelsverkets förslag om att jägaren själv ska få sälja köttet i mindre skala tror jag är den lägst hängande frukten, säger Daniel Ligné.

   Daniel Ligné, riksjaktvårdskonsulent.
  Daniel Ligné, riksjaktvårdskonsulent. FOTO: Madeleine Lewander

  Inventering och dialog kan bli bättre

  Han välkomnar förslagen om gratis trikinprov och sponsrat cesiumtest som skulle uppmuntra till ökad jakt. Daniel Ligné vill också se en bättre inventering av vildsvin i Sverige, liksom att dialogen mellan markägare, jägare och länsstyrelse ökar för att sätta tryck på vildsvinsstammen.

  – Däremot är premien på 500 kronor per fällt djur helt kontraproduktiv. Det har visat sig på andra håll i världen att skottpengar snarare innebär att populationen går upp eftersom fler vildsvin ger mer pengar, säger Daniel Ligné.

  Svenska Jägareförbundet är remissinstans till både Naturvårdsverkets och Livsmedelsverkets rapporter.

   Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S).
  Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S). FOTO: Stefan Lindblom

  Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) ser också vildsvinen som ett stort problem. Regeringen har under våren vidtagit åtgärder för att både jakten och försäljningen av köttet ska underlättas, och fler åtgärder är på gång. Fast ännu mer behöver göras, säger hon till nyhetsbyrån TT.

  – Vi följer det här noga. Det kan absolut finnas anledning att vidta ytterligare åtgärder. Jag säger inte nej till något nu.

  Bland annat ser regeringen över reglerna kring utfodringen av vildsvin, uppger hon.

  – Vi tittar på utfodringen just nu. Vi har ambitionen att komma tillbaka med ett lagförslag till riksdagen, säger Jennie Nilsson.

   Arkivbild.
  Arkivbild. FOTO: Marcus Ericsson/Aftonbladet/TT

  Relaterade artiklar

  Till toppen