Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 13 september 2017

  ”Jag vet att branschen är otålig”

  Frankrikes nye jordbruksminister, Stéphane Travert, invigde lantbruksmässan SPACE i Rennes på tisdagen.

  – Jag vet att branschen är orolig och otålig, jag känner väl till lantbrukets villkor och jag vet att de franska jordbrukarna står inför stora svårigheter.

   Jordbruksminister Stéphane Travert (i blå kavaj och glasögon ) stannar till hos charolaistjuren Impeérial och ägaren Max Soulard.
  Bild 1/2 Jordbruksminister Stéphane Travert (i blå kavaj och glasögon ) stannar till hos charolaistjuren Impeérial och ägaren Max Soulard. FOTO: Jörgen Johansson/Kontinent
   Jordbruksminister Stéphane Travert till vänster, samtalar med Max Soulard.
  Bild 2/2 Jordbruksminister Stéphane Travert till vänster, samtalar med Max Soulard. FOTO: Jörgen Johansson/Kontinent

  Stéphane Travert hänvisade till den kampanj som regeringen sjösatte den 20 juli i år och där 14 olika arbetsgrupper ska ta pulsen på och göra en sammanfattning av det franska lantbruket. Stéphane Travert poängterade att med detta avstamp ska parternas ansvar göras tydligt.

  Konsumenterna har mest makt

  Han pekade på statens, producenternas och konsumenternas ansvar och strök under att konsumenterna egentligen är de som har mest att säga till om genom att styra efterfrågan.

  Staten kan ta ansvar genom klara och effektiva regler, en seriös budget, se till att vi får ett starkt CAP och underlätta investeringar.

  Producenternas ansvar ligger i att se hur strukturerna kan ändras i syfte att få upp lönen och få bättre arbetsförhållanden. Men hänsyn måste också tas i högre grad till sanitära risker och klimatförändringar.

  – Vi måste respektera miljön annars kommer inte lantbruket överleva, säger jordbruksminister Stéphane Travert.

  Kittet mellan de här tre parterna är samarbete och dialog.

  Sårbart lantbruk

  När han gick runt på mässan gjorde han bland annat ett stopp vid charlolaistjuren Impérial.

  Max Soulard, ägare till den tippade BIS-vinnande avelstjuren, tog tillfället i akt att säga till ministern att han förväntade sig att ministern sätter jordbruket i fokus.

  Chefen för SPACE, Marcel Denieul, pekar på lantbrukarnas sårbarhet och den trötthet som finns inom kåren.

  – Det krävs akuta åtgärder, men också en långsiktighet och en djup genomgång av livsmedelskedjan, säger han.

  Christiane Lambert, FNSEA:s ordförande, ser med oro på att jordbruksministern lägger så mycket ansvar på konsumenten. Hon vill ha en bättre dialog med regeringen.

  Osäker på Macron

  FNSEA väntar på den första utvärderingen av summeringen av det franska jordbruket den 11 oktober. Hon är osäker på i vilken utsträckning president Emmanuel Macron kommer respektera det traditionella jordbruket.

  – En totalgenomgång av jordbruket går inte att göra utan att ta med jordbrukarna, säger hon.

  Bland annat vill hon diskutera att det inte går att bedriva jordbruk utan att använda växtskyddsmedel. Hon anser att politikerna lyssnar för lite på vetenskapsmännen.

  – I dag diskuteras förbud mot glyfosat, men om glyfosat förbjuds vad ska vi använda då? Förmodligen medel som är ännu mer skadliga för miljön.

  – Vi tänker inte låta oss hunsas och jag hoppas att FNSEA får till stånd ett möte med president Macron före den 11 oktober, säger hon bestämt.

  LÄS MER: Arla tvingas återkalla mjölkLÄS OCKSÅ: Nya brister i ledlamporPREMIUM: Valutan slår mot enskilda skogsägare

  SPACE

  SPACE är en årlig lantbruksmässa som pågår den 12-15 september. I år, den 31:a upplagan, väntas 100 000 besökare. 1440 utställare är på plats varav 500 internationella, bland dem fem svenska.

  Relaterade artiklar

  Till toppen