Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 2 december 2019

  ”Jag tror kunderna är beredda att betala lite mer”

  Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) välkomnar grillostsamarbetet mellan Norrmejerier och Ica och hoppas på mer samverkan i livsmedelskedjan.

   Ica Sveriges vd Anders Svensson, landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) och Norrmejerier vd Anders Fredriksson vid pressträffen då Icas och Norrmejeriers nya satsning presenterades.
  Ica Sveriges vd Anders Svensson, landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) och Norrmejerier vd Anders Fredriksson vid pressträffen då Icas och Norrmejeriers nya satsning presenterades. FOTO: Jan Lindmark

  – Många små livsmedelsaktörer hittar ofta innovativa lösningar och produkter men har svårt att nå en större marknad, säger Jennie Nilsson till ATL.

  Genom ökat samarbete i livsmedelskedjan kan mindre aktörer snabbare få ut en större produktvolym på marknaden och göra större investeringar, menar hon.

  – Min förhoppning av att vi kommer att få se mer av det och att det här blir en bra signal på att det här är ett smart sätt att jobba på.

  Hon tror också att en svensk variant av halloumi kan ge bra merbetalning till mjölkbönder, i egenskap av en högkvalitativ produkt som tagits fram med låg antibiotikaanvändning och hög djurvälfärd.

  – Jag tror att det är en vara som kunder är beredda att betala lite mer för, precis som för till exempel svenskt kött.

  Just att öka svenska lantbrukares lönsamhet är ett av de viktigaste områdena i den nationella livsmedelsstrategin, enligt Jennie Nilsson.

  Vad har det gjorts för konkreta satsningar på det området?

  – Ett exempel är Sweden Food Arena, som är samverkansarena för forskning och innovation inom allt från lantbruk till dagligvaruhandel. Business Sweden har även fått ett anslag på 10 miljoner kronor som öronmärkts för satsningar på ökad svensk livsmedelsexport.

  Jennie Nilsson pekar därtill på att SLU satsat pengar på ett förädlingscenter inom växtodling.

  Avtal för export till Kina klara

  Alla avtal för svensk livsmedelsexport till Kina, som bland annat omfattar export av griskött, är dessutom klara – men inte underskrivna.

  – Men regeringen har varit tydlig med att den kan skriva under när som helst och nu ligger bollen hos kineserna.

  Vad är nästa steg?

  – Det är svårt att säga, men vi lyfter frågan så fort vi får möjlighet.

  Relaterade artiklar

  Till toppen