Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 10 december 2019

  Sista osten i Boxholm

  På onsdag tillverkas sista osten på mejeriet i Boxholm. ”Nedläggningen är oerhört tråkig. Men jag tror att bygden lider mer än vad vi anställda gör”, säger en anställd till tidningen Bild Östergötland.

   På onsdag tillverkas den sista osten på mejeriet i Boxholm. Arkivbild.
  På onsdag tillverkas den sista osten på mejeriet i Boxholm. Arkivbild. FOTO: Carolina Byrmo/Aftonbladet/TT

  Produktionschefen Tomas Palmkvist började som sommarjobbare på Boxholms mejeri efter nian och har varit fast anställd sedan 1981. Många på ysteriet har gått samma väg, berättar han för tidningen Bild Östergötland.

  ”Vi är som en liten familj här. Vi har även haft roligt utanför jobbet, med resor och bowling. Och det märks att folk trivs här. Personalomsättningen har varit liten, många har varit anställda väldigt länge.”, säger Tomas Palmkvist till tidningen.

  Olika ägare

  I början av 1980-talet var det dåvarande bolaget Iggesund som ägde mejeriet. 1984 tog den lokala näringslivsmannen Bengt-Åke Bengtsson över och sålde 2011 till Arla. Många väntade sig då en ganska snabb nedläggning enligt Bild Östergötland, men Arla investerade i stället en del verksamheten, säger Tomas Palmkvist till tidningen. I fjol kom dock beskedet att mejeriet läggs ner och att tillverkningen av Boxholmsosten flyttas till Östersund. Syftet är att spara pengar, och beslutet har väckt starka känslor på bygden.

  Mystisk miljonär

  Historien har sedan dess varit en följetong, med allt från protestmarscher, bojkott av Arlas produkter och en mystisk miljonär som uppgetts vilja köpa verksamheten. Sista perioden har varit tung, medger Tomas Palmkvist för Bild Östergötland. Han får medhåll av kollegan Kim Karlsson.

  ”Nedläggningen är oerhört tråkig. Men jag tror att bygden lider mer än vad vi anställda gör, säger Kim Karlsson”, som är inne på sitt 16:e år som anställd.

  Mjölken går åt annat håll

  Mjölken har kommit från lokala gårdar inom fem mils avstånd, men som nu i stället får leverera helt till Arlas övriga produktion. Onsdagen den 11 december är sista produktionsdag och på fredag är det sista förpackningsdag – då stänger även ostbutiken på plats, uppger tidningen Bild Östergötland.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen