Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 8 maj

  ”Jag känner mig trygg inför framtiden”

  Lantmännens rekordhöga resultat präglade föreningsstämman som hölls digitalt på torsdagen.

  – Jag känner mig trygg inför framtiden, säger ordförande Per Lindahl.

   Per Lindahl känner sig trygg inför framtiden efter det urstarka resultatet för 2019. Arkivbild.
  Per Lindahl känner sig trygg inför framtiden efter det urstarka resultatet för 2019. Arkivbild. FOTO: Johan Olsson/Lantmännen

  2019 var ett toppår för Lantmännen där alla divisioner levererade mer, men framför allt livsmedelsdivisionen och Swecon bidrog med resultat som var de högsta någonsin. Försäljningen av Volvos entreprenadmaskiner har gått bra och Unibake som finns i ett 20-tal länder har tagit marknadsandelar med sina snabbmatsprodukter och bake-off. Livsmedelsdivisionen bidrog med en miljard kronor till koncernens resultat. Nu är situationen helt annorlunda, särskilt för Unibake.

  – Året började bra och sedan kommer konsekvenserna av coronapandemin att slå hårt – inte minst i verksamheter ute i Europa. Det är food service till hotell, restaurang och bensinmackar som har tappat väldigt mycket försäljning. I Sverige har det gått något bättre. Cerealia däremot som säljer mjöl, pasta och frukostprodukter har i Sverige utvecklats väldigt bra, säger Per Lindahl.

  Han känner sig förvissad om att Lantmännen är väl rustat för att möta en svårare tid.

  – Vi har en väldigt sund ekonomi, stabila finanser och en bred portfölj som tryggar vår framtid.

  Rekordutdelning

  2019 års starka resultat i industridelen bidrog till en rekordutdelning till Lantmännens 20 000 medlemmar där en större del hamnade i insatsemissioner. Återbäring och efterlikvid var högre än 2018, när torkan slog hårt mot lantbruksdelen, men lägre än 2016 och 2017. 

  – Det här är viktiga pengar som kommer att bidra till att vi underlättar i dagens situation att driva företagen vidare och fortsätta utvecklingen.

  På grund av just det osäkra läget föreslog fullmäktigeledamoten Christian Hidén att ett beslut om Lantmännens incitamentsprogram för chefer skulle skjutas fram till en extrastämma eller nästa ordinare stämma. Förra året betalades 26 miljoner kronor ut till cirka 70 ledande befattningshavare i företaget.

  – Jag tror det kan vara klokt för att behålla ett stort förtroende hos politiken, samhället och myndigheterna, sa Christian Hidén.

  Lantmännens styrelseordförande Per Lindahl delar inte uppfattningen.

  – Jag tror inte att det påverkar förtroendet. Det här systemet faller endast ut om vi har väldigt bra resultat i Lantmännen och då lär vi inte behöva några statliga stöd heller.

  26 ledamöter röstade för Christian Hidéns förslag och 67 ledamöter för styrelsens förslag.

  Vid stämman valdes som väntat den nya styrelseledamoten Jan Ehrensvärd in.

  LÄS OCKSÅ: Lantmännens VD dubblar lönenLÄS OCKSÅ: Urstarkt resultat för LantmännenLÄS OCKSÅ: Toppchef klättrar i Lantmännen

  Relaterade artiklar

  Till toppen