Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 17 oktober 2017

  ”Jag hoppas mjölkpriset håller”

  Hur länge håller mjölkpriset? ATL frågade tre aktörer från norr till söder.

   Ulla Bergström.
  Ulla Bergström. FOTO: Hans Dahlgren

  Ulla Bergström, ordförande för Norrmejerier:

  – Vi har höjt mjölkpriset med 60 öre kilot och ser en fortsatt positiv trend. På världsmarknaden är det efterfrågan på smör som driver priset. Nu ökar sannolikt produktionen i världen igen och så småningom kommer det att innebära att priset viker ner igen. Men när det blir kan vi bara spekulera om. För vår del sker prishöjningarna lite senare eftersom vi befinner oss på en lokal marknad, men priset sjunker inte lika snabbt när världsmarknadspriserna går tillbaka. Jag hoppas att priset ska hålla en bra bit in på nästa år.

   Lars Svensson.
  Lars Svensson. FOTO: Göran Berglund

  Lars Svensson, vd för Vadsbo mjölk AB med 1340 kor i ekomjölksproduktion:

  – Det är en sak vad man tror och en annan vad man hoppas… Jag hoppas att priset står sig ett tag till, men invägningen ökar och det brukar inte betyda högre priser. Ekomjölk brukar vara lite i uthålligare vid prisfall. I senaste lågkonjunkturen var det så, men för fyra fem år sedan var det hugget som stucket.

   Anders Rolfsson.
  Anders Rolfsson. FOTO: Marcus Frennemark

  Anders Rolfsson, ordförande i Skånemejerier ekonomisk förening:

  – Ett högre pris dämpar inte produktionen, det ligger i sakens natur. Ska man tro prognosmakare så börjar efterfrågan minska runt halvårsskiftet nästa år. Men det är farligt att spekulera. Feta produkter efterfrågas, vi har en bra världskonjunktur och det har varit hyfsat stabilt ett tag.

  Relaterade artiklar

  Till toppen