Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 20 mars

  ”Jag är extremt kräsen när jag köper en fastighet”

  Fredrik Solgesjö köpte jordbruksfastigheten med högst totalbelopp och störst totalyta i fjol i ATL:s unika sammanställning. Prislappen blev 60 miljoner kronor för Ryningsholms gård utanför Eksjö.

   Fredrik Solgesjö framför Ryningsholms säteri utanför Eksjö som han köpte i fjol och dit han ska flytta så småningom med sin familj. Fastigheten är totalt drygt 500 hektar stor, varav runt 200 hektar åkermark och resten skog.
  Fredrik Solgesjö framför Ryningsholms säteri utanför Eksjö som han köpte i fjol och dit han ska flytta så småningom med sin familj. Fastigheten är totalt drygt 500 hektar stor, varav runt 200 hektar åkermark och resten skog. FOTO: Privat

  Vetlandabon Fredrik Solgesjö driver sedan slutet av 1990-talet ett fastighetsbolag som äger hyresbostäder i norra Småland. Sedan 2001 har han även investerat i totalt fyra skogsdominerade gårdar, varav tre i sydöstra Östergötland, på totalt cirka 2 000 hektar, och en i Småland söder om Eksjö, på drygt 300 hektar.

  – Jag gillar natursköna fastigheter eftersom jag har ett stort naturintresse. Ett rikt fågel- och djurliv, bra jakt, fiske och trevliga omväxlande skogar är viktigt för mig, säger Fredrik Solgesjö som utvecklar viltanpassade miljöer och biotoper på alla sina fastigheter.

  I somras förvärvade han även Ryningsholms gård och säteri för 60 miljoner kronor. Gården ligger i närheten av hans befintliga fastighet söder om Eksjö och är cirka 500 hektar stor, var­av närmare 300 hektar är skog. Han äger därmed totalt uppåt 3 000 hektar mark. Fredrik Solgesjö säger sig vara nöjd med prislappen givet gårdens ”fina helhet”, trots att utgångspriset överstegs med 10 miljoner kronor i budgivningen.

  Utpekad som riksintresse

  Gården är, med sina knappt 200 hektar åker- och betesmark, en av de större samlade jordbruksfastigheterna i trakten. Jordbruksdelen arrenderas av ett lantbruksföretag, med bland annat mjölkproduktion, sedan lång tid tillbaka. Fastigheten är även utpekad som ett riksintresse för sin herrgårdsbyggnad, allé och sina fornlämningar. Tanken är att Fredrik Solgesjö ska flytta till säteribyggnaden med sin familj efter invändig restaurering.

  – Småländska höglandet är ju inget herrgårdslandskap, men Ryningsholm är ett av undantagen och erbjuder en traditionell och ståtlig herrgårdsmiljö, säger han.

  Marken är för trakten ovanligt öppen, samtidigt som Solgenån, småsjöar och vattendrag bildar en unik miljö för fågellivet, enligt Fredrik Solgesjö som är mycket fågel- och jaktintresserad.

  Du jobbar fortfarande heltid med ditt fastighets­bolag och sköter samtidigt fem gårdar. Hur hinner du med?

  – Det är en livsstil och jag lever med företaget och gårdarna dygn­et runt. Men visst är det slitsamt stundtals och ibland hade jag önskat några timmar till på dygnet. Det är alltid något i skogen med snöbrott, vindfällen eller insektsangrepp, även om jag varit ganska förskonad genom åren.

  Vad tittar du generellt på när du letar gård?

  – Jag är extremt kräsen när jag köper en fastighet och tittar mycket på arrondering och läget. Jag vill bland annat ha vacker natur, bra skog, sjöar, fina jaktmarker, fiske och gärna anrika byggnader.

   Fredrik Solgesjö köpte jordbruksfastigheten med högst totalbelopp 2019. Prislappen blev 60 miljoner kronor för Ryningsholms gård utanför Eksjö.
  Fredrik Solgesjö köpte jordbruksfastigheten med högst totalbelopp 2019. Prislappen blev 60 miljoner kronor för Ryningsholms gård utanför Eksjö. FOTO: Privat

  Relaterade artiklar

  Till toppen