Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 9 maj 2017

  "Jag är beredd att ta ansvar"

  Sven Norup utesluter inte en kandidatur om hans namn lanseras på stämman. - Jag är och har alltid varit beredd att ta ansvar när det krävs, säger Sven Norup.

   Valberedningen hörde i vintras av sig till Sven Norup och frågade om han stod till förfogande som ordförande.
  Bild 1/2 Valberedningen hörde i vintras av sig till Sven Norup och frågade om han stod till förfogande som ordförande. FOTO: Christel Lind
   Palle Borgström är valberedningens kandidat.
  Bild 2/2 Palle Borgström är valberedningens kandidat. FOTO: Mikael Ljungström

  Det är LRF-regionerna i Skåne och Sydost som inte är helt nöjda med valberedningens kandidat Palle Borgström. De sydliga regionerna håller på att undersöka hur stort stödet kan bli om en motkandidat lanseras på stämman.

  Sven Norup är noga med att beskriva bakgrunden till diskussionen om ordförandefrågan. Han valdes in i LRF-styrelsen för två år sedan. I december, när mandatperioden närmade sig sitt slut, svarade han på valberedningens fråga, att han ville avgå ur styrelsen.

  Norup svarade ja

  Senare i vintras kom så Helena Jonsson besked att hon skulle lämna ordförandeposten efter sex år. Då hörde valberedningen av sig till Sven Norup igen och frågade om han stod till förfogande som ordförande.

  – Jag svarade att ja, det kunde jag tänka mig. Men sedan gjorde valberedningen sitt val och nominerade en annan kandidat, och livet snurrar vidare. Det är inget konstigt med det.

  Vilka frågor är viktiga för dig om du skulle bli ordförande för LRF?

  – Frågorna jag brinner för är en öppnare organisation och ett bättre samarbete mellan regionerna och riksförbundet. I övrigt är jag inte beredd att avge någon programförklaring för tillfället, säger Sven Norup.

  LRF i Skåne vill se Sven Norup som ordförande.

  LRF Östergötland tror på Borgström

  LRF i Östergötland ger genom ordföranden Peter Borring sitt stöd till valberedningens kandidat Palle Borgström, men stödet är inte förbehållslöst.

  – Här i Östergötland finns en stor förväntan på att Palle Borgström ska hålla sig nära produktionsjordbruket. Hans koppling till Arla ligger honom i fatet, men det är upp till bevis för honom att visa att han kan förflytta sig från en kunnig specialist inom mjölk till en generalist, säger Peter Borring.

  För östgötabönderna är två frågeställningar extra viktiga. Konkurrenskraften förstås, men också att LRF måste koppla ihop den frågan med utfasningen av fossil energi i samhället och i jordbruket.

  Risk för splittring

  För Peter Borring väger det tungt att Palle Borgström är valberedningens kandidat.

  – Jag tror att Sven Norup är av det virke som krävs för att driva förändringar inom LRF och vi hade kunnat stödja honom som valberedningens kandidat. Men just nu tror jag att det är risk för splittring om vi får två kandidater, säger Peter Borring.

  Läs mer: Fler förslag kan ge öppen stridLäs mer: Palle Borgström föreslås bli ny ordförandePREMIUM. Avhopp skapar ledarkris i LRF

  Relaterade artiklar

  Till toppen