Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 12 september

  Ja till skyddsjakt även i Halland

  Länsstyrelsen i Halland har nu gett klartecken för skyddsjakt av den varg som dödat eller skadat över 50 får på en och samma gård vid fyra tillfällen. Senaste angreppet skedde i fredags morse.

  FOTO: SHUTTERSTOCK

  Beslutet om skyddsjakt fattades i fredags och Länsstyrelsen konstaterar i ett pressmeddelande att det inte finns någon annan lösning:

  – Det är ovanligt att Länsstyrelsen i Hallands län tar beslut om skyddsjakt. Vi kan inte avgöra om det är en och samma individ som utfört alla angrepp. Det finns däremot starka indikationer på att så är fallet, säger rovdjurshandläggare Martin Broberg.

  Beslutet omfattar skyddsjakt i ett område som berör både Varbergs och Kungsbacka kommuner och får pågå längst till och med den 6 oktober.

  Angreppen mot gården har gjorts mellan den 21 juli och den 11 september. Vid angreppen har vargen dödat eller skadat får och sammanlagt handlar det om 58 får som dött. DNA-analys har visat att det handlar om en hane som fötts i det så kallade Björnås 4-reviret på gränsen mellan Dalarnas och Gävleborgs län.

  Länsstyrelsen har tidigare inte velat fatta något beslut om skyddsjakt. Det, och flera andra vargangrepp under sommaren och hösten, har mött reaktioner från bland annat Svenska Fåravelsförbundet som ordnar en rovdjursvaka på onsdag den 16 september.

  I fredags tog också Länsstyrelsen i Skåne beslut om skyddsjakt mot en varg i Osby efter tre angrepp.

  Relaterade artiklar

  Till toppen