Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 10 december 2018

  Konsultbolagets vinster lämnar landet

  Under de år som IT-konsulten Consid fakturerat Jordbruksverket 265 miljoner kronor har bolaget fört ut 119,4 miljoner kronor i aktieutdelning till sitt ägarbolag i Nederländerna. Men Consids VD Peter Hellgren säger att han betalar skatt på utdelningen i Sverige.

   Jönköpings IT-konsult Consid har mer än femfaldigat sin omsättning medan Jordbruksverket byggt sitt IT-system för jordbrukarstöd.
  Jönköpings IT-konsult Consid har mer än femfaldigat sin omsättning medan Jordbruksverket byggt sitt IT-system för jordbrukarstöd. FOTO: Börge Nilsson

  Att det går bra för Consid beror inte bara på att IT-konsultfirman varit huvudleverantör vid bygget av det nya IT-systemet för jordbrukarstöd. Men även om bolaget har en rad statliga myndigheter som kunder har Jordbruksverket varit den största.

  Från 2012 till den 12 september 2018 fakturerade Consid 265 miljoner kronor för IT-tjänster. Då ingår även andra uppdrag, utöver IT-systemet för jordbrukarstöd.

  Höga vinster

  Att IT-konsulter är en bristvara gör att de kunnat ta mellan 446 och 1 295 kronor i timmen för uppdragen.

  Det ger höga vinster, visar ATL:s genomgång av årsredovisningar i Consid AB och dess svenska moderbolag Consid Förvaltning AB. Consid AB gjorde 2016 en vinst på 36 miljoner och betalade nästan 8 miljoner i bolagsskatt.

  Ägarbolaget Consid Förvaltning AB gav samma år 22,6 miljoner i aktieutdelning till ytterligare ett ägarbolag som finns i Nederländerna.

  Varför har ni ägarbolaget i Nederländerna?

  – Det är för att vi tidigt började titta på en internationalisering av verksamheten. Då är Nederländerna en central plats i Europa att verka från, säger Consids VD Peter Hellgren.

   Sunda värderingar är viktiga för att locka rätt personal till en IT-konsult som Consid med huvudkontor i Jönköping, enligt VD Peter Hellgren.
  Sunda värderingar är viktiga för att locka rätt personal till en IT-konsult som Consid med huvudkontor i Jönköping, enligt VD Peter Hellgren. FOTO: Börge Nilsson

  Det nederländska ägarbolaget Consid Holding B.V. är ett så kallat brevlådeföretag, en konstruktion som varit vanlig för företagare som ägnat sig åt avancerad skatteplanering. På samma adress i Amsterdam finns 386 andra bolag som hanteras av kapitalplaceringskonsulten SGG Group som har säte i Luxemburg och kontor i en rad skatteparadis.

  – De hjälper bara till med administrationen av vårt nederländska moderbolag, säger Peter Hellgren.

  LÄS MER: Consids VD: Vi vill göra rätt för ossLÄS MER: IT-konsulterna vinnare på Jordbruksverkets kaosLÄS MER: Stödkaoset kostade 7,4 miljarder

  Flyttar 119,4 miljoner

  ATL har summerat aktieutdelningarna i Consid Förvaltning AB. Från 2012 till 2017 har 119,4 miljoner kronor gått till det nederländska ägarbolaget.

  Enligt Peter Hellgren äger han och medgrundaren Henrik Sandell 24 procent vardera av nederländska Consid Holding B.V.

  Han hävdar att det inte är av skatteskäl som ägarbolaget ligger i Nederländerna och att ägarna, genom skattemässigt förmånliga 3:12-regler för fåmansbolag, betalar lika mycket skatt i Sverige som om vinsten delats ut direkt av svenska Consid.

  – Ja, absolut. All vinst som betalas ut till mig tas upp i min deklaration.

  Av de offentliga delarna av deras deklarationer framgår att de från 2010 tar upp cirka en till fyra miljoner kronor per år som överskott av kapital.

  Plan på expansion

  Resten av aktierna i Consid Holding B.V. ägs enligt Peter Hellgren av åtta andra delägare. Han vill inte säga vilka men skriver i e-post till ATL att de äger mellan en och nio procent var av bolaget. ”Samtliga är privatpersoner som är aktiva i Consid och som kapitalbeskattas i Sverige.”

  Men om ni inte får lägre skatt genom att placera ägarbolaget hos en skattekonsult i Nederländerna, varför tar ni inte ut aktieutdelningen direkt från ert svenska bolag?

  Hellgren skriver att det finns flera skäl till att de valde modellen med ett ägarbolag i Nederländerna och att det främsta var planerna på en internationell expansion. Han tillägger:

  ”Jag vill återigen understryka att det inte finns några pengar placerade i skatteparadis inom Considkoncernen och att inga pengar betalas ut från Considkoncernen till konton i något skatteparadis.”

  Consid

  Startades år 2000 av Peter Hellgren och Henrik Sandell. I mars 2002 bildades ägarbolaget Consid Holding B.V. som finansiellt holdingbolag med adress i Amsterdam, Nederländerna.

  I dag är Consid en koncern med nio bolag i Sverige vars vinster i form av aktieutdelning hamnar i det holländska ägarbolaget. Vid slutet av 2018 förväntas koncernen ha 750 anställda och omsätta 850 miljoner kronor. Hälften av omsättningen kommer från kunder i offentlig sektor, hälften från privatägda.

  Myndigheter som har ramavtal med Consid

  • Arbetsgivarverket

  • Bolagsverket

  • Domstolsverket

  • Finansinspektionen

  • Folkhälsomyndigheten

  • Jordbruksverket

  • Kammarkollegiet Region Södra

  • Kriminalvården

  • Lerums kommun (förvaltningsavtal)

  • Landstinget Västernorrland

  • Naturvårdsverket

  • Region Uppsala

  • SKL Kommentus Inköpscentral AB

  • Skogsstyrelsen

  • Statistiska Centralbyrån (SCB)

  SGG Group

  SGG Group som sköter Consids bolag i Nederländerna förvaltar enligt sin hemsida mer än 2 500 miljarder kronor åt över 7 700 bolag i hela världen. SGG har säte i Luxemburg och kontor i en rad skatteparadis världen över som Cypern, Malta, Jersey, Guernsey, Isle of Man, Caymanöarna, Curaçao, Barbados och Aruba. En sökning i den databas som kallas Offshore leaks och som innehåller dokument som läckts till internationella grävande journalister ger träffar på SGG i skatteparadis som Malta, Barbados, Bahamas och Aruba. SGG presenterar sig som ledande bolag för investerarservice för investeringsfonder, internationella bolag, finansfamiljer och privatpersoner.

  Relaterade artiklar

  Till toppen