Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 7 december 2018

  Konsulterna vinnare på verkets stödkaos

  Bönderna förlorar när Jordbruksverket inte lyckas betala ut jordbrukarstöden i tid. Skattebetalarna får ta den rekordhöga notan. Men det finns vinnare. IT-konsulterna Consid fakturerade 352 miljoner kronor och femfaldigade sin omsättning.

   IT-konsulterna Consid fakturerade Jordbruksverket 352 miljoner kronor och femfaldigade sin omsättning från 2012 till den sista augusti 2018.
  IT-konsulterna Consid fakturerade Jordbruksverket 352 miljoner kronor och femfaldigade sin omsättning från 2012 till den sista augusti 2018. FOTO: Börge Nilsson

  Consid, med huvudkontor i Jönköping där Jordbruksverket ligger, är huvudleverantör av konsulttjänster för verkets IT-system för jordbrukarstöd. Consid-koncernen har tre bolag på topp fem i en av upphandlingarna och två i en annan upphandling.

  Det betyder att varje ny beställning går till Consid. Om de kan ta jobbet är det deras.

  – De är nummer ett på avropslistan, men vi har inte handlat upp Consid som någon slags hovleverantör. De får första frågan. Kan de inte så går det till nummer två och så vidare, säger Jordbruksverkets IT-artkitekt Tomas Nilsson som fram till 2015 var projektledare för bygget av det nya IT-systemet och tillägger:

  – Men det klart att nummer ett får mycket jobb om de har kapacitet för det.

   Även om Jordbruksverket skulle vilja är det omöjligt att anställa så många IT-experter som behövs för ett så stort IT-system. Det förklarar Tomas Nilsson, Jordbruksverkets chefsarkitekt för IT-system.
  Även om Jordbruksverket skulle vilja är det omöjligt att anställa så många IT-experter som behövs för ett så stort IT-system. Det förklarar Tomas Nilsson, Jordbruksverkets chefsarkitekt för IT-system. FOTO: Börge Nilsson

  Toppade upphandlingen

  Det betyder inte att Jordbruksverkets IT-system har utvecklats i Consids kontorshus på Lillsjöraden 22 i Jönköping. De inhyrda IT-konsulterna arbetar på plats på Jordbruksverket sida vid sida med verkets egna anställda.

  När ett projekt behöver en viss kompetens går frågan i första hand till verkets IT-avdelning. Kan inte de ta jobbet, så går frågan vidare till första bolaget bland de upphandlade konsulterna.

  Upphandlingen 2016 toppades av Consid AB. Tvåa kom Consid Linköping. På femte plats kom nästa Consid-bolag, Consid S5.

  Dyrare än vanlig personal

  Avropet, alltså beställningen på IT-tjänster, kan gälla olika roller i IT-projektet, som projektledare, testare eller programmerare.

  – Vi har alltid en blandad besättning och hanterar dem likadant vare sig de är anställda eller en konsult från företag A, B eller C, säger Tomas Nilsson.

   Vill anställa fler. Jordbruksverket söker personal på sin husvägg i Jönköping men många personalkategorier är svåra att hitta. Att personal inom IT är en sådan kategori ger konsultbolagen goda affärsmöjligheter.
  Vill anställa fler. Jordbruksverket söker personal på sin husvägg i Jönköping men många personalkategorier är svåra att hitta. Att personal inom IT är en sådan kategori ger konsultbolagen goda affärsmöjligheter. FOTO: Börge Nilsson

  Konsulter är väsentligt dyrare än anställd personal. Men utan konsulter hade det inte varit möjligt att klara det stora jobbet att utveckla ett nytt IT-system för EU-bidrag under nuvarande bidragsperiod, enligt Tomas Nilsson.

  – Vi får en enorm arbetstopp under tre, fyra år och det kan vi inte anställa för. Sen har vi ju också ett marknadsläge att ta hänsyn till.

  Du menar att det inte går att anställa så många IT-experter som ni skulle behöva?

  – Precis. Vi har jobbat hårt på att hitta fler att anställa men det är tungt.

  Faktura på 352 miljoner

  Rekryteringsarbetet pågår ständigt. På Jordbruksverkets tegelvägg ut mot gatan hänger en stor banderoll. ”Vi utvecklar landet. Vill du vara med? Jobba hos oss”, står det.

  En sammanställning som Jordbruksverket har tagit fram åt ATL visar att IT-konsulterna som arbetade med anpassningen av datorsystemet till det nya jordbrukarstödet, fakturerade 352 miljoner kronor från 2012 till den sista augusti 2018. Lägger man på andra inköpta tjänster som är knutna till det så kallade reformarbetet, till exempel för information, blir beloppet 360 miljoner.

  Och den riktigt stora vinnaren är alltså Consid som från 2012 till 2018 ökade omsättningen från 160 miljoner kronor till 850 miljoner.

  Relaterade artiklar

  Till toppen