Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 26 november 1999

  Isoleringsskivor av linfiber

  En fabrik för isoleringsskivor av linfiber planeras i Åminnefors i Finland. För att förse fabriken med råvara krävs 9 000 hektar lin.
  Företaget Flaxlin planerar att starta fabriken i april nästa år, skriver tidningen Landsbygdens Folk. Dagens finska linodling uppgår till 1 000 hektar, så i början måste råvara importeras från Belgien. På några års sikt är tanken att tillverkningen ska baseras på inhemskt lin.
  Lönsamheten i linodlingen är bra, men baserad på EU-bidrag. Nyligen har EU-kommissionen föreslagit att stödet till lin och hampa ska sänkas till samma nivå som andra grödor.
  Odlaren förbinder sig att leverera ren fiber av jämn kvalitet, vilket gör att odlarna måste skapa egna fiberutvinningsanläggningar. Eller en stor, vilket kan göra hanteringen rationell och göra det lättare att leverera jämn kvaitet.
  Isoleringsskivorna av linfiber är något dyrare än skivor av mineral- och glasull, men de sägs vara både effektivare och bättre ur hälsosynpunkt.
  (ATL)

  Relaterade artiklar

  Till toppen