Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 9 juli

  Island hämtade inspiration på Borgeby

  Borgeby

  Borgeby Fältdagar kan få en avläggare på Island och det redan nästa sommar.

  Det hoppas fyra isländska rådgivare som ATL träffade på årets mässa.

   En grupp rådgivare från Island besökte Borgeby Fältdagar, från vänster Helgi Jóhannesson, Eiríkur Loftsson, Sigtryggur V. Herbertsson och Snorri Þorsteinsson.
  En grupp rådgivare från Island besökte Borgeby Fältdagar, från vänster Helgi Jóhannesson, Eiríkur Loftsson, Sigtryggur V. Herbertsson och Snorri Þorsteinsson. FOTO: Marcus Frennemark

  Skillnaderna mellan det isländska lantbruket och det skånska är stora, speciellt i fråga om växtodlingen, konstaterade de fyra rådgivarna från Ráðgjafarmiðstöð landbúnaðarins, Lantbrukets rådgivningscenter, som besökte Borgeby Fältdagar.

  – På Island är det vall- och kornodling som dominerar. Potatis odlas också förstås, men räknas till trädgårdsgrödorna, sa Helgi Jóhannesson, som arbetar med rådgivning till trädgårdsnäringen på Island.

  Totalt finns det mellan 1 500 och 2 000 lantbruksföretag på Island. Vallodling och betesmark dominerar och de flesta gårdarna har djur, 600 mjölkgårdar och 800 fårgårdar finns det i landet. Potatis- och trädgårdsföretagen är 120 till antalet. Dessutom finns det några gårdar med gris-, kyckling- och äggproduktion.

  Den isländska kvartetten besökte Borgeby Fältdagar för första gången och kom redan till tisdagen pre-event, där vattentemat belystes. Även Island har sina torksomrar.

  – Men vi hade torka 2017 och i fjol, när ni hade torka, hade vi en regnig sommar, säger Helgi Jóhannesson.

   Helgi Jóhannesson, rådgivare för isländska potatis- och trädgårdsodlare.
  Helgi Jóhannesson, rådgivare för isländska potatis- och trädgårdsodlare. FOTO: Marcus Frennemark

  Demonstrationerna imponerade

  På själva fältmässan imponerade demonstrationerna av grödor och maskiner. Vallskörde- och potatismaskiner i arbete var ett måste för gruppen.

  – Vi har också haft stort utbyte av demonstrationsodlingarna av olika vallgräs, säger Snorri Þorsteinsson, som är odlingsrådgivare.

   Snorri Þorsteinsson, isländsk rådgivare.
  Snorri Þorsteinsson, isländsk rådgivare. FOTO: Marcus Frennemark

  Eiríkur Loftsson är imponerad av hur många utställare det fanns som visade olika tekniker för precisionslantbruk.

  – Det kommer vi också kunna dra nytta av även om vi inte odlar så många olika grödor, säger han.

   Eiríkur Loftsson.
  Eiríkur Loftsson. FOTO: Marcus Frennemark

  Bondeorganisationen står bakom

  Ráðgjafarmiðstöð landbúnaðarins, Lantbrukets rådgivningscenter, ägs av bondeorganisationen och jobbar med statstöd från 13 platser runt om i landet.

  – Vi är 40 anställda totalt, så tio procent av staben har kommit hit till Borgeby. Ganska imponerande, eller hur? säger Sigtryggur V. Herbertsson, som arbetar från Akureyri på Islands nordkust.

   Sigtryggur V. Herbertsson.
  Sigtryggur V. Herbertsson. FOTO: Marcus Frennemark

  Något liknande Borgeby Fältdagar finns inte på Island, men idéerna gror.

  – Ett av syftena med vårt besök är att se och lära oss hur arrangemanget är uppbyggt här, säger Eiríkur Loftsson.

  Redan nästa sommar hoppas de kunna erbjuda de isländska lantbrukarna något likande.

  – Det blir naturligtvis inte av den här storleken, men vi har förstått att Borgeby Fältdagar började i väldigt liten skala, säger Helgi Jóhannesson.

  Relaterade artiklar

  Till toppen