Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 1 mars 2018

  Italiens grönsaksodlare hårt drabbade av kylan

  Den svåra kylan som kom med vindarna från Sibirien har drabbat italienska jordbruket hårt. Skadorna uppgår redan nu till minst tre miljarder kronor, men kan bli betydligt värre.

  Även om hela Italien drabbats, är det värst för bönderna i södra delarna, främst runt Neapel och i Apulien, eftersom klimatet i princip alltid är milt vid den här tiden på året. Fruktträden blommar för fullt och många har redan grönsaksodlingarna utanför växthusen. Stora delar av jordgubbsskörden i området har till exempel gått förlorad när temperaturen nu sjunkit till omkring åtta minusgrader.

  Det var i söndags som temperaturerna sjönk kraftigt, och det även började snöa i Neapel med omgivningar. Där finns ett av Italiens viktigaste områden för grönsaksodlingar, som nu alltså till stor del förstörts. Kylan och snön fortsatte i två dagar, vilket gjort skadorna värre än någon trott från början.

  Årets skörd förstörd

  Fruktodlarna väntar nu med bävan på att se vilka beständiga skador den plötsliga kylan kan ha gjort på träden. Mandel, aprikos och persikorna var redan i full blom, eftersom det var ovanligt varmt i början av februari. Årets skörd är troligen förlorad, men risken finns för att kylan förstört träden så att de måste beskäras kraftigt och i värsta fall helt ersättas eller ympas om.

  Flera borgmästare över hela södra Italien har krävt att regionerna deklarerar kristillstånd för jordbruket. Det skulle innebära att de drabbade bönderna slipper att betala sociala avgifter och avbetalningar på statliga jordbrukslån i ett år, medan de kan få eventuella bidrag i förskott. I Ligurien, på den italienska Rivieran, har jordbruksorganisationerna krävt hjälp från staten för de omfattande skadorna på grönsaks- och plantodling.

  Kylan fortsätter även under torsdagen, med kraftiga snöfall i norra och centrala Italien.

  LÄS OCKSÅ: Kylan skapar vedbrist i NorgeLÄS OCKSÅ: Här får vårbruket väntaLÄS OCKSÅ: ”Räknar med 30 timmars arbete per snöfall”LÄS OCKSÅ: Här är risken stor för snöbrott

  Relaterade artiklar

  Till toppen