Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 31 januari

  Kort övergång oroar Irlands bönder: ”Ett år räcker inte”

  Irländska bönder har pekats ut som den grupp som kan drabbas hårdast av Brexit. Mjölkbonden Lorcan McCabe vill se en längre övergångsperiod för att garantera handelsrelationen mellan Irland och Storbritannien.

   Irländska mjölkbonden Lorcan McCabe vill att övergångsperioden för Brexit blir längre.
  Irländska mjölkbonden Lorcan McCabe vill att övergångsperioden för Brexit blir längre. FOTO: Marion Palm

  Storbritanniens utträde ur EU är bara några dagar bort när ATL ringer upp Lorcan McCabe som är mjölkbonde på Irland. Han har några hektiska veckor framför sig då Brexit sammanfaller med kalvningssäsongen som precis har börjat.

  De kommande sex veckorna kommer han att få 60 kalvar från sina 70 mjölkkor. Men oron kring Brexit, som han talade med ATL om i höstas, hänger kvar och han tycker att övergångsperioden är för kort.

  – Ett år räcker inte. Det krävs mycket mer tid än så för att hinna sluta fungerande exportavtal. Jag hoppas innerligt att övergångsperioden blir förlängd, säger Lorcan McCabe.

  Läs mer: Irländska lantbrukare fruktar hård BrexitLäs också: Tålamodet slut på Nordirland: ”Väntan skapar mer oro”

  Tullfrågan avgörande

  Övergångsperioden innebär att det mesta rent praktiskt fortsätter som nu fram till den 31 december 2020. Det betyder att Storbritannien kommer att fortsätta vara en del av den inre marknaden och tullunionen och underställd EU-domstolen. Övergångsperioden kan som längst förlängas till 2022, men hittills har den brittiska regeringen tydligt visat att man inte vill veta av någon förlängning.

   2016 importerade Irland över 800 miljoner liter mjölk från Nordirland för bearbetning på irländska mejerier. Höga tullavgifter kan vara förödande för irländsk mjölkproduktion.
  2016 importerade Irland över 800 miljoner liter mjölk från Nordirland för bearbetning på irländska mejerier. Höga tullavgifter kan vara förödande för irländsk mjölkproduktion. FOTO: Marion Palm

  Lorcan McCabe är också vice ordförande i ICMSA, Irish creamery milk suppliers association. Han berättar att organisationen gemensamt, och med stöd från landets mejerikooperationer, anser att frågan om tullavgifter är en av de mest avgörande för framtidens mjölkproduktion på Irland och den nära relationen landet har med Storbritannien.

  – Vårt mål är att handeln, i den mån det går, ska fungera som den gör nu. För mjölkindustrin handlar det inte bara om irländsk mjölk som hamnar i Storbritannien utan också att en stor andel mjölk från Nordirland passerar gränsen, blir processad här och sedan passerar gränsen igen för att hamna i butiker i Storbritannien.

  Har inte råd att betala

  2016 importerade Irland över 800 miljoner liter mjölk från Nordirland för bearbetning på irländska mejerier, enligt siffror från Irish farmers association. Drygt en tredjedel av Irlands mjölkexport går till Storbritannien och en avgiftsfri export är avgörande för irländsk mjölkproduktion. Särskilt för export av cheddarost, då Storbritannien står för 82 procent av marknaden för irländsk cheddar.

  – Om det skulle läggas på höga tullavgifter varje gång varorna fraktas över gränsen betyder det ökade kostnader som kan innebära att produkten blir 20-30 procent dyrare. Det har varken vi mjölkbönder eller konsumenterna i Storbritannien råd att betala, säger Lorcan McCabe.

  TV: ATL besökte Lorcan McCabe på hans mjölkgård i oktober

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen