Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 24 augusti

  Irlands jordbruksminister avgår – bröt mot coronaregler

  Dagen efter den irländska regeringens skärpta pandemiregler gick jordbruksminister Dara Calleary på stor golffest. Efter stark kritik har han nu avgått.

   Irlands jordbruksminister Dara Calleary avgår.
  Irlands jordbruksminister Dara Calleary avgår. FOTO: Lorraine O'Sullivan/Reuters/TT

  ”Hans deltagande i detta evenemang var fel och en missbedömning från hans sida. Jag har sagt ja till att han avgår”, meddelar premiärminister Micheál Martin.

  Det var i onsdags som Calleary var med på festen, som arrangerades av det irländska parlamentets golfsällskap. Enligt vittnen verkade inte festdeltagarna hålla avstånd, utan skakade bland annat hand med varandra.

  Förra tisdagen drogs gränserna för sammankomster ned till högst 6 personer inomhus och 15 utomhus, i hopp om att hejda det växande antalet fall av covid-19 i Irland. På golffesten uppges ungefär 80 människor ha varit med.

  Även irländska överhusets vice ordförande Jerry Buttimer har lämnat sin post på grund av skandalen.

  Phil Hogan kan bli nästa offer

  Nu ser EU:s handelskommissionär (och tidigare jordbrukskommissionär, ATL:s anmärkning) Phil Hogan ut att kunna bli nästa huvud att rulla efter golffesten. Hogan har tidigare uppgett att han hade försäkrats om att middagen följde regeringens riktlinjer och lämnade en skriftlig ursäkt där han enligt public service-bolaget RTE beklagade ”oron hans medverkan orsakat”.

  Men premiärministern tycker inte att det räcker.

  Kommissionärens ursäkt kom sent och han har ännu inte gett en grundlig förklaring till sina handlingar, säger en talesperson för Micheál Martin.

  Premiärministen bad därför under ett möte på lördagen Hogan att ”överväga sin ställning”.

   Phil Hogan hänger löst som EU:s handelskommissionär.
  Phil Hogan hänger löst som EU:s handelskommissionär. FOTO: Yves Herman/Reuters/TT

  Hogan säger på söndagen att han talat med Martin och att han respekterar premiärministerns åsikter. En talesperson för Hogan uppger att kommissionären ska ”fundera” på premiärministerns önskemål.

  Hogan säger också att han har berättat om festen för EU:s ledning.

  EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen säger att hon ”följer utvecklingen noggrant” och att hon dessutom bett Hogan att lämna en utförlig rapport om händelsen.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen