Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 4 mars 2018

  Investeringar i vindkraft ökar

  Det fattades ett rekordstort antal investeringsbeslut i vindkraft under 2017, framför allt sista kvartalet, skriver svensk Vindkraft. Bakgrunden är energiöverenskommelsen 2016.

   Snurr på investeringsbesluten.
  Snurr på investeringsbesluten. FOTO: Ann Lind n

  Vindkraftsbyggandet accelererar igen och under 2017 togs beslut om 2079 MW, megawatt, motsvarande 6,8 terawatt timmar, TWh.

  Beslut om 1 417 MW togs under det fjärde kvartalet.

  Det innebär att leveranserna av vindkraftsel kan öka med 60 procent fram till 2021, skriver Svensk Vindenergi, ett branschorgan för vindkraftsintressenter, i ett pressmeddelande.

  Mål kan nås tidigare

  2016 gjordes en politisk överenskommelse om att 18 TWh ytterligare ska byggas ut inom ramen för elcertifikatsystemet till 2030. Men med det senaste tillskottet av beslut kan det målet nås redan 2021.

  – Energiöverenskommelsen skapade en politisk trygghet för investerarna. Det fanns ett uppdämt investeringsbehov och nu har det inletts en kapplöpning om de sista terawattimmarna i elcertifikatsystemet, säger Mattias Wondollek, ansvarig för elnät och marknad på Svensk Vindenergi.

  Av de 18 TWh omfattas cirka 9 TWh av redan fattade investeringsbeslut i Sverige och delvis i Norge, som också ingår i elcertifikatsystemet.

  Relaterade artiklar

  Till toppen