Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 6 mars 2019

  Stort intresse för råullsmarknad

  Kil.

  För tredje året i rad anordnades en råullsmarknad i samband med Fårfesten i Kil. Intresset var stort.

  – Jag sålde slut på allt när vi öppnade och fick be min man åka hem och hämta mer, berättade Kerstin Karlsson, fårfestvärdinna och fårbonde från Kil.

   Finullen tog slut och fick fyllas på.
  Finullen tog slut och fick fyllas på. FOTO: Mari Nälsén

  Redan någon timme efter öppningen av årets råullsmarknad hade lugnet lagt sig och kommersen avtagit.

  – Det var enormt mycket folk när vi öppnade men sedan blev det lugnare. De som kom då ville väl vara säkra på att få lägga vantarna på de finaste partierna, säger Kerstin Karlsson.

  Hon har finullsfår och hade packat bilen full med ull, tagit till rejält över förra årets försäljning på marknaden.

  – Det tog slut på en gång, tur att jag kunde skicka maken efter mer, pustar hon.

  ”Rejält uppsving”

  Även Ylva Örtengren, som kört hela vägen från Halland, tycker att trycket efter ullen är betydligt högre i år.

  – Förra året sålde jag såpass mycket att jag hade resan betald men i år är efterfrågan betydligt högre så nu går jag nog med vinst, säger hon och skrattar.

  Att efterfrågan på ull ökar och det snabbt är försäljarna överens om.

  – Det har blivit ett rejält uppsving. När jag startade med får för 15 år sedan slängde jag all ull på tippen vid klippning, berättar Susanne Andersson som driver en fårgård i Gåsborn, Filipstad.

   Intresset får råullsmarknaden ökar stadigt år från år.
  Intresset får råullsmarknaden ökar stadigt år från år. FOTO: Mari Nälsén

  Återbruk och hållbarhet

  Vad den ökande efterfrågan beror på har de sina teorier om. Men att Fårfesten i Kil har satt fåret, dess ull och övriga kvaliteter på kartan är de alla övertygade om. Evenemanget har sedan det startade 2006 vuxit stort och lockar varje år i mars runt 8 000 besökare från hela Sverige, en hel del från Norden och även från övriga Europa.

  – Det har med saker som den allmänna debatten om återbruk och att leva mer hållbart, tror Kerstin Karlsson. Men jag tror att tv-program som Mandelmanns också bidragit.

   Ylva Örtengren, Halland, Kari Lewin, Torsby, Kerstin Karlsson, Kil och Susanne Andersson, Gåsborn var några av försäljarna vid Fårfesten i Kils råullsmarknad.
  Ylva Örtengren, Halland, Kari Lewin, Torsby, Kerstin Karlsson, Kil och Susanne Andersson, Gåsborn var några av försäljarna vid Fårfesten i Kils råullsmarknad. FOTO: Mari Nälsén

  Odlingsull vanligare

  En annan influerare är odlaren Sara Bäckmo som bidragit till att ullen uppmärksammats eftersom man kan använda den vid täckodling.

  – Jag har sålt flera plastsäckar med odlingsull idag, säger Susanne Andersson.

  Marknaden är enbart för råull, ull som kommer direkt från fåret och som inte tvättats. Kunderna är framför allt konsthantverkare men även andra större tillverkare av kläder som vill se och känna på kvaliteten.

  – De köper det vi har nu och sedan beställer de mer direkt från gården, berättar Kerstin Karlsson.

  Relaterade artiklar

  Till toppen