Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 12 april

  Scans nya Sverigechef vill växa med vego

  Lars Appelqvist är påläggskalven som alltid jobbat med kaffe. Nu vill han att Scan ska växa med både kött och vego.

  – Vi ska använda det leverantörsled vi har, med alla mervärden som det skapar, säger han till ATL.

  Problemen i Helsingforsnoterade HK Scan har varit många och långa. Trots ett förbättrat resultat för 2020 har aktien fortsatt att pendla kring 2-euro. Långt ifrån topparna kring 6 euro 2014 och 10 euro 2010.

  Bolagets tidigare Sverigechef Sofia Hyléen Toresson lämnade på egen begäran i slutet av 2019. Sen kom coronapandemin. Mitt i detta klev 47-årige Lars Appelqvist in som Sverigechef i november i fjol. Efter att ha tillbringat hela sitt yrkesliv i familjeföretaget Löfbergs, varav de sista tolv åren som vd, har han fått lära känna sitt nya företag via länk från hemstaden Karlstad.

  – Jag har haft ett antal möten redan med partners och leverantörer i bondeleden. Det har funkat jättebra och känts uppskattat. På HK Scan är man också ganska vana av det här sedan tidigare eftersom vi har anläggningar på flera olika orter.

   Lars Appelqvist, ny Sverigechef för HK Scan.
  Lars Appelqvist, ny Sverigechef för HK Scan. FOTO: Tommy Andersson/Löfbergs

  Tappat försäljning

  Tidigare var Sverige den största marknaden för HK Scan, men under de tre senaste åren har Finland varit större, visar HK Scans årsredovisningar. Totalt har koncernen tappat försäljning, från att ha omsatt 1 917 miljoner euro 2015, till 1 781 miljoner euro år 2020. Det är tydligt att Lars Appelqvist är rekryterad för att sälja.

  – På Löfbergs var det mycket fokus på tillväxt och hållbarhet. HK Scan har haft en kraftig resultatförbättring och växlar nu om till att också lägga till tillväxt. Så det är mycket som är positivt, säger han.

  Ska ni sälja mer eller dyrare?

  – Det är både en värde- och volymtillväxt vi ser. Vi är starka på kött och chark och vi ska fortsätta stärka varumärkena Scan och Pärssons.

  Lyfter klimatarbete

  Lars Appelqvist lyfter det nyinrättade klimatråd som startats upp med leverantörer i Sverige. Det ingår i målet att hela koncernens verksamhet, inklusive gårdarna, ska vara klimatnetrual 2040. Han vill också utforska det nya gränssnitt mellan dagligvaruhandel, restauranger och storkök som fått ett uppsving i och med corona. Han nämner e-handel och företaget Foodora som ett exempel.

  – Sen så har vi också en ambition att introducera oss i nya kategorier. Vi vet att det pågår ett proteinskifte och där vill vi fortsätta addera andra typer av proteinslag.

  Utbudet av svenskt kött är begränsat, medan efterfrågan under lång tid har rapporterats öka. Köttpriserna i Sverige är höga i förhållande till både Finland och övriga EU, visar statistik från EU-kommissionen. De sätts på kontrakt där flera bolag tvingas konkurrera med varandra.

  Inga planer för Norrland

  Men trots de relativt höga priserna är Sverige är den enda marknad hos HK Scan som aldrig visat förlust sedan 2015, visar årsredovisningarna. Lars Appelqvist hänvisar till ett framgångsrikt arbete med att lyfta svenskt kött i förhållande till importerat. Och han menar att det inte finns planer på nedläggningar eller annan försämring av servicen till lantbrukarna

  – Vi har två slakterier, vi har investerat mycket i dem och vår ambition är att fortsätta investera. Vi tittar löpande på hur vi kan åka tillgången på nöt till exempel.

  Hälsingestintan har försvunnit och i Norrland klagas det på att Nyhléns Hugosons i praktiken har monopol på grund av avstånden. Kommer ni att expandera med mobila slakterier och i Norrland?

  – Mig veterligen har vi inga sådana planer i dag. Däremot har vi ett antal slaktsamarbeten. Så den möjligheten finns ju alltid. Men med respekt för relationer och dialoger där vill jag inte utveckla det vidare.

  Dålig värdeutveckling

  Största ägare i HK Scan är den finska kooperationen LSO, som består av cirka 1 200 köttproducenter. De har enligt HK Scans hemsida 30 procent av aktierna, men 59 procent av rösterna, det vill säga ensam majoritet. Nästa största ägare är svenska Lantmännen, som har 8 procent av aktierna och 10 procent av rösterna. Lantmännens vd Per Olof Nyman sitter i styrelsen, som leds av tidigare vdn för Arla i Finland, Reijo Kiskola. Aktien har under mycket lång tid haft svårt att slå index. Den som till exempel satsade 10 000 kr i HK Scan för tio år sedan har knappt hälften kvar i dag, att jämföra med över 25 000 kr i Nasdaqs jämförelseindex för Helsingforsbörsen. Sedan årsskiftet har aktien dock klarat sig bättre i jämförelse med övriga börsen. ATL har sökt både LSO och Lantmännen, som inte vill kommentera värdeutvecklingen.

  Källa: HK Scans hemsida och årsredovisningar samt Nasdaq.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen