Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 7 augusti 2017

  Intensivodling på liten yta ska ge stor avkastning

  TVÄRÅLUND.

  Albin Holmgren och Jacob Lidström intensivodlar grönsaker i Tvärålund, drygt 4 mil nordväst om Umeå. Kunderna prenumererar på grönsakskassar via nätet som odlarna själva levererar.

  – Vi vill återupprätta relationen mellan producenten och konsumenten, säger Albin Holmgren.

   Albin Holmgren och Jacob Lidström driver Marstorps mat.
  Albin Holmgren och Jacob Lidström driver Marstorps mat. FOTO: Privat

  Odlandet började med några pallkragar 2010 hemma hos Albin Holmgren för att förse familjen med grönsaker. Året därpå odlade han tillsammans med vännen Jacob Lidström. För fyra år sedan började de sälja grönsakskassar via nätet. Sedan dess har de fördubblat den odlade ytan varje år. Idag odlar de på 0,6 ha.

  – Det är inte ytan som är det viktiga utan hur intensivt och effektivt man utnyttjar ytan, förklarar Albin Holmgren. I USA är det vanligare med små grönsaksjordbruk och det är därifrån vi fått inspirationen.

  Intensivodling innebär att man försöker optimera varje steg i odlandet. Genom att bland annat se till att varje planta tar sig, gödsla optimalt under den intensiva växtperioden och minska rad- och plantavstånd får man skörden att öka.

  – Det gäller att minimera slöseriet med både resurser och tid, förklarar Albin Holmgren. Genom att odla en gröda på rätt ställe och att se till att man inte odlar för mycket av något minskar man slöseriet. Andra sätt att bli effektivare på är att välja bort allt för arbetsintensiva växter och att se till att verktygen finns där de behövs i odlingen.

   Albin Holmgren utanför växthuset. Det är dags att plantera ut rödbetorna på friland.
  Albin Holmgren utanför växthuset. Det är dags att plantera ut rödbetorna på friland. FOTO: Fotograf Anders Kristensson tel +46705338767

  Fyrdubblad areal ska ge sexdubblad skörd

  Ambitionen är att på sikt fyrdubbla arealen de odlar på och samtidigt räknar de med att kunna sexdubbla skörden. Albin är arkitekt och ser odlandet som en form av design där olika delar hela tiden kan designas om för att öka produktionen per ytenhet. Det är en process där både tanke och hand får plats.

  – Maten är en existentiell fråga, säger Albin Holmgren. Arbetet med jorden, grönsakerna och med min odlarkollega ger mycket tid till eftertanke.

  Det pedagogiska arbetet är en viktig del i odlandet för dem båda. De vill få människor medvetna om jorden de odlar i, att den är något man vårdar och förbättrar och hur allt hänger ihop i ett stort kretslopp.

   Albin Holmgren vattnar småplantorna i växthuset. Trots den korta odlingsperioden uppe i Västerbotten är växtsäsongen intensiv pga. de långa dagarna med dagsljus.
  Albin Holmgren vattnar småplantorna i växthuset. Trots den korta odlingsperioden uppe i Västerbotten är växtsäsongen intensiv pga. de långa dagarna med dagsljus. FOTO: Fotograf Anders Kristensson tel +46705338767

  Kontakten med kunderna och marknadsföringen har de hittills skapat med veckobrev och filmer via podcast en gång i månaden där de berättar om sin odlarfilosofi. Efter att använt sig av denna kanal under några års tid funderar de nu istället på att erbjuda sina kunder en skördefest till hösten med en inbjuden kock.

  – Vi vill återupprätta relationen mellan producenten och konsumenten, berättar Albin Holmgren. Förutom grönsakerna köper kunden en känsla av delaktighet och förståelse för hur maten odlas. Vi kan ta ut ett lite högre pris genom det mervärdet för kunden och alla vinner på det. När kunderna uppskattar kvalitén i grönsakskassen samtidigt som vi har en god lönsamhet har vi lyckats med vårt arbete.

   Allt arbete sker med handverktyg i odlingarna. Verktygen står prydligt uppställda i ställ ute på odlingen för att alltid finnas där de behövs.
  Allt arbete sker med handverktyg i odlingarna. Verktygen står prydligt uppställda i ställ ute på odlingen för att alltid finnas där de behövs. FOTO: Fotograf Anders Kristensson tel +46705338767

  Hemleverans på cykel

  Sortimentet de odlar i år består av ett 30-tal grödor som har växt fram i dialog med kunderna. Framförallt odlar de sorter som är svåra att mekanisera.

  – Vi har blivit bättre på att odla rätt sorter för att få en bra variation på grönsakskassarna, säger Albin Holmgren.

  Tidigare levererade mellanhanden Min Farm kassen till kunderna men från i år har de tagit över distributionen. De står en timme i veckan och lämnar ut kassarna i Umeå och de som vill får hemlevererans med cykelbud.

  – Dels var det en lönsamhetsfråga att ta över distributionen men även för att få direkt kundkontakt. Här får vi respons direkt och kan anpassa oss efter önskemål från kunderna.

   Allt är uppmärkt ordentligt för att göra arbetet effektivt.
  Allt är uppmärkt ordentligt för att göra arbetet effektivt. FOTO: Fotograf Anders Kristensson tel +46705338767

  Planer på kött och förädling

  Nu har duon börjat skissa på ekologisk äggproduktion och tankar finns även på att involvera traktens ekoköttproducenter för att kunna erbjuda ett mer komplett urval av ekologisk närproducerad mat.

  – Vi vill också börja vidareförädla råvarorna för att öka lönsamheten, berättar Albin Holmgren. En av mina favoritgrönsaker är vitkål, gärna i form av surkål. Tänkte att vi ska börja med surkål som näst intill är beroendeframkallande.

  Samtidigt fortsätter de att lägga större ytor under odling och fortsätter att finslipa intensivodlingsmetoderna för att 1+1 ska bli nästan lika med 3.

   Albin Holmgren började odla för att förse familjen med grönsaker. Idag odlar han tillsammans med sin kollega på 0,6 hektar mark.
  Albin Holmgren började odla för att förse familjen med grönsaker. Idag odlar han tillsammans med sin kollega på 0,6 hektar mark. FOTO: Fotograf Anders Kristensson tel +46705338767

  Marstorps mat

  Marstorps mat drivs av Albin Holmgren och Jacob Lidström. Ingen av deras övriga familjemedlemmar hjälper till.

  Albin jobbar som arkitekt och Jacob som fysioterapeut och yogalärare.

  Marstorps mat sysselsätter dem cirka 25 procent av året.

  Omsättning 2016: 250 000 kr

  LÄS OCKSÅ: Fortsatt osäkerhet för ekologisk växthusodlingPREMIUM: Droppar som hamnar på rätt ställe

  Relaterade artiklar

  Till toppen