Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 3 september 2019

  Intensiv sommar lyfter köttgården

  Många besökare på sommaren ger möjligheten att förädla de egna produkterna och sälja direkt till kund. Det är framgångsreceptet för Bengtsgården-Visingsö.

   Helena Marklund och Jonas Björklund driver gården Bengtsgården på Visingsö.
  Helena Marklund och Jonas Björklund driver gården Bengtsgården på Visingsö. FOTO: Petter Almgren

  De allra flesta gårdarna drivs som enskilda firmor och har inga offentliga årsredovisningar, och är därmed inte med i ATL:s ranking. Det är en förklaring till att det är relativt få traditionella jordbruksföretag i toppen på listan.

  För Bengtsgården-Visingsö handlar verksamheten om betydligt mycket mer än bara lantbruk. Gården bedriver visserligen ekologisk köttproduktion med amkor och ungdjur. Och där odlas ekologisk raps, vete, råg och spelt.

  Men råvarorna blir kött, olja och mjöl på gården och säljs genom egna restauranger och butiken. Gården har också ett fiskrökeri och hästverksamhet.

  Helheten viktig

  Förra året omsatte företaget 3,4 miljoner kronor och gick med drygt 800 000 kronor i vinst före skatt.

  – Det som gör att det blir lite pengar över är helheten i det, att vi kan förädla produkterna och sälja dem direkt till kund, säger Jonas Björklund som nyligen tagit över gården från sin far och driver den tillsammans med sin sambo Helena Marklund.

   Det mesta händer på sommaren på Visingsö. Då är det många turister på ön och företaget har sina mest intensiva månader.
  Det mesta händer på sommaren på Visingsö. Då är det många turister på ön och företaget har sina mest intensiva månader.

  Intäkterna är ojämnt fördelade. Det mesta händer på sommaren. Nu är årets säsong på väg att ta slut och Jonas Björklund kan pusta ut en smula och ta hand om allt som gått sönder.

  – Det blir väldigt intensivt under en kort tid. Det är mycket turister på ön. Det är tre månader och då ska allting ske.

  Jonas Björklund är en entreprenör och driver också Leklandet Visingsö och restaurang Solbacken på Visingsö.

  ”Allt är inte pengar”

  Koncernen omsätter över 12 miljoner kronor. Och det är inte lantbruket som är mest lönsamt.

  – Som bonde får du inte betalt för alla dina timmar. Så enkelt är det. Men man ska ju tycka om det och trivas också. Det är trevligt att hålla på med djuren och jorden. Allt är inte pengar.

  Relaterade artiklar

  Till toppen