Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 27 juli 2017

  Integration och odling går hand i hand

  HAGFORS.

  Två syrier, den ene agronom och den andre kycklinguppfödare, har blivit jordbrukare i Värmland. Under föreningen Grön Grynings paraply arrenderar de mark av Torfolk gård i Hagfors där de odlar grönsaker för försäljning.

  – Jag hoppas kunna försörja mig som jordbrukare om några år, berättar Abdul Hakim Hamsho.

   Abdul Hakim Hamsho är agronomen från Syrien som börjat odla grönsaker i Värmland
  Abdul Hakim Hamsho är agronomen från Syrien som börjat odla grönsaker i Värmland FOTO: Mari Nälsén

  Det är inte bara språket och kulturen som skiljer sig åt om man jämför Syrien och Sverige. Klimatet och framför allt odlingsmetoderna skiljer sig milsvitt ifrån varandra. Jordarna i Syrien ger tre, kanske till och med fyra skördar, man odlar inte i rader och framför allt använder man sig av bekämpningsmedel mot ogräset. Något som är strängeligen förbjudet på Torfolk gård, gården där KRAV en gång initierades.

  För Abdul Hakim Hamsho är just det där lite svårt att förstå, han är utbildad agronom som under hela sitt yrkesliv varit återförsäljare av just ogräsmedel.

  – Det är ju så enkelt att ta bort ogräset, menar han.

   Raka rader. Olle Göransson, grönsaksodlare på Torfolk gård, instruerar Abdul Hakim Hamsho i morotsådd.
  Raka rader. Olle Göransson, grönsaksodlare på Torfolk gård, instruerar Abdul Hakim Hamsho i morotsådd. FOTO: Mari Nälsén

  Odlare i egen regi och praktikanter

  Det var Olle Göransson på Torfolk gård som kom på idén Grön Gryning. Han är involverad i LRFs projekt Grönt Näringsliv som drivs tillsammans med KSLA, kommunen och länsstyrelsen och som syftar till att ge nyanlända praktikplatser inom de gröna näringarna.

  – Jag har gått och funderat på det här i flera år. Det är egentligen inte något rent integrationsprojekt utan vänder sig till alla människor som vill starta upp en verksamhet. I dag är det oerhört kapitalintensivt att köpa en gård samtidigt som det finns mycket mark som inte används.

  Föreningen startade under våren och först ut är Abdul Hakim Hamsho och Tarek Hamish som arrenderar mark av Torfolk. Samtidigt som de odlar på sin egen mark är de dessutom praktikanter på gården.

  – De delar sin tid mellan den egna odlingen och praktik här hos oss, förklarar Olle Göransson. De betalar arrende och maskinhyra och andra kostnader i efterskott när vi ser hur projektet har fallit ut i höst.

   Abdul Hakim Hamsho och projektledaren för Grönt Näringsliv i Hagfors, Mikael Kjellstrand, diskuterar årets gurkplantering.
  Abdul Hakim Hamsho och projektledaren för Grönt Näringsliv i Hagfors, Mikael Kjellstrand, diskuterar årets gurkplantering. FOTO: Mari Nälsén

  Mark och mentorskap

  Att arrendera ut mark till människor som inte har egen mark att odla ger en win-win-situation menar han.

  – De får mark och mentorskap, min mark blir använd och dessutom blir det ekonomi i maskinerna eftersom de får gå mer.

  Det finns också en annan aspekt. Både nya och gamla odlare får vidga sina vyer och lära av varandra. Olle Göransson är mentor för Abdul Hakim Hamsho och Tarek Hamish och lär dem allt han kan om ekologisk odling och att odla i svenska förhållanden. De i sin tur bidrar med att introducera grönsaker som aldrig odlats på Torfolk tidigare.

  – Det är en ny marknad för oss, säger Olle Göransson. Om man tar sallat till exempel, vi svenskar är ju vana vid ett stort salladshuvud. Syrierna äter en hel del små blad och det är kanske det som vi ska odla i framtiden. Det här gör att en grönsaksodlare som jag, som gjort det här i 40 år får nya tankar och idéer.

   Arrenderar mark och hyr maskiner, win-win för markägare och arrendatorer.
  Arrenderar mark och hyr maskiner, win-win för markägare och arrendatorer. FOTO: Mari Nälsén

  Det här är framtiden

  En annan populär grönsak är aubergine. Tarek Hamish och Abdul Hakim Hamsho har fått låna ett hörn av ett växthus för favoritgrönsaken. I växthus har de aldrig odlat.

  – I Syrien odlar man på friland, berättar Abdul Hakim Hamsho.

  – Man slänger ut lite frön och så växer det.

  – Vi har haft en del diskussioner om det där och om ogräsbekämpning. Det blir lättare att hålla efter om man har raka rader, säger Olle Göransson och instruerar Abdul Hakim Hamsho hur han ska köra såmaskinen för att få två rader intill varandra. Om en vecka ska han visa hur man ogräsbekämpar genom att svedda ogräset med eld.

  – Det fungerar bra med morötter som gror relativt långsamt.

  Är det här framtiden?

  – Ja, säger Olle Göransson. Det tror jag att det är. Det finns stora möjligheter med grönsaksodling och vill man inte driva eget är man anställningsbar. Jag tror på det här.

  LÄS OCKSÅ: LRF Konsult rekryterar nyanländaLÄS MER: Nu blir det lättare för lantbrukare att hyra ut till nyanlända

   Aubergine - ny gröda för Torfolk gård, odlad av Abdul Hakim Hamsho
  Aubergine - ny gröda för Torfolk gård, odlad av Abdul Hakim Hamsho FOTO: Mari Nälsén

  Projekt Grön Gryning

  Bildades i april 2017

  25 medlemmar varav flera lantbrukare som är intresserade av att arrendera ut en del av sin mark.

  Inte bara för integration uran även för andra som vill pröva på att odla storskaligt odlande på arrenderad mark.

  Torfolk gård

  1977 kom ett gäng ungdomar, så kallade ”gröna vågare” till Torfolk gård och slog sig ned. Gården drevs som ett kollektiv och 1979 kom Olle Göransson hit. Marica Möller 1984. Sedan sju år tillbaka driver paret ensamma gården som är ett känt varumärke gällande KRAV-sylt, -saft och marmelader, vilka tillverkas och packas här och säljs förutom i Sverige även till Japan, Finland, Holland och England. Man odlar också grönsaker på sex hektar, de säljs till butiker och restauranger, främst lokalt och i den egna gårdsbutiken

  Syltproduktionen omsätter cirka 13 miljoner kronor och grönsaksodlingen ungefär 1 200 000 kronor årligen.

  Relaterade artiklar

  Till toppen