Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 12 januari

  ”Hur tar man ledigt från något som inte känns som ett jobb?”

  Bengtsfors.

  När Jesper Johansson och Hanna Struts på Närsidans gård i Bengtsfors fick sitt första barn John var det aldrig tal om annat än att de skulle dela på föräldraledigheten. När sedan Hansine kom två och ett halvt år senare var det lika självklart.

  – Föräldraledigheten ger mig en närmare relation till mina barn, säger Jesper Johansson.

  Det här är en artikel ur tidningen Lantmannen. För att få veta mer om tidningen, eller teckna en prenumeration, klicka här.

   Närsidans gård har totalt 450 djur, både mjölkkor och uppfödning av köttraskvigor och stutar.
  Närsidans gård har totalt 450 djur, både mjölkkor och uppfödning av köttraskvigor och stutar. FOTO: Joachim Lagercrantz

  Klockan är tio och det vankas frukost i personalrummet i ladugården. Jesper Johansson sneddar över gårdsplanen med Hansine, snart ett år på armen. Det är en rutin de har, att äta havregrynsgröt med medarbetarna innan det är dags för Hansine att sova en stund. Det är ett sätt att hålla sig uppdaterad med vad som sker på gården även om han inte deltar i arbetet

  Barnen vaknade redan vid sju och sedan gick hela morgonen åt till morgonbestyr och lämning av storebror på förskolan. Då hade mamma Hanna Struts redan för länge sedan åkt till sitt jobb som distriktsveterinär. Efter en stor gröttallrik och lite lek med spenkoppar på golvet är Hansine riktigt trött och somnar gott i vagnen som vaggas av hennes pappa.

  När Lantmannen träffar Jesper Johansson går hans föräldraledighet mot sitt slut. Han har varit hemma mellan tre och fyra dagar i veckan i fyra månader. Måndagar arbetar han på gården, sedan är han hemma med barnen tre eller varannan vecka fyra dagar.

  – Det är den tiden som det fungerar utan att jag behöver ta in extra personal.

   För Jesper Johansson var det aldrig någon tvekan om att han skulle vara föräldraledig med barnen.
  För Jesper Johansson var det aldrig någon tvekan om att han skulle vara föräldraledig med barnen. FOTO: Joachim Lagercrantz

  Närsidans gård har en 145 kor stor mjölkbesättning men föder också upp köttraskvigor och stutar. Totalt finns här omkring 450 djur. I dagsläget brukas omkring 500 hektar men arealen kommer att öka eftersom det just förvärvats ytterligare en gård som lägger till 100 hektar till de ursprungliga. Gården har varit i familjen sedan 1982 och Jesper började jobba där 2000. Just nu är generationsskiftet inne i sin slutfas.

  Förutom det brukas 400 hektar skog samt att Närsidan förvaltar 600 hektar åt en annan lantbrukare.

  Jesper Johansson har aldrig reflekterat över att det skulle vara konstigt att som lantbrukare vara föräldraledig. Han och sambon Hanna Struts har helt enkelt delat på föräldrapenningen på grund av att det är det bästa för barnen.

  – Jag inser att det inte fungerar för alla. Har du få eller inga medarbetare blir det svårt.

   Kan finnas en framtida maskinförare i familjen.
  Kan finnas en framtida maskinförare i familjen. FOTO: Joachim Lagercrantz

  För sin egen del menar han att det är de fyra anställda på gården som gör hans föräldraledighet möjlig.

  – De är fantastiska, löser det mesta och är det något som de inte kan fixa har jag mamma och pappa som kan hjälpa. Det hade inte fungerat att ta in en medarbetare till. Den skulle kosta två tredjedelar mer än vad jag får från Försäkringskassan. Det tar dessutom tar det för lång tid att lära upp en ny.

  Jesper Johansson tror egentligen inte att det bara är ekonomin som styr att få lantbrukare inte tar ut längre föräldraledigheter, även om den naturligtvis spelar in.

  – Det är ett speciellt liv man lever där fritid och arbete inte skiljs åt. Hur tar man ledigt från något som inte känns som ett jobb?

  Vintertid innebär normalt inte lika mycket tid hemma på gården för Jesper Johansson utan till stor del i kör han gallringsskördaren. Under föräldraledigheten har han kontrakterat en F-skattare som kör.

  – Det i sin tur har gett nya möjligheter att ta sig an uppdrag åt andra skogsägare och ger ytterligare ett ben till att stå på i framtiden.

  Att vara föräldraledig innebär inte att vara ledig. Dagarna är fulla av hushållsbestyr och att sätta barnens behov i fokus.

  – Det är mycket mer krävande än att jobba på gården, säger Jesper Johansson och skrattar.

  Han trodde att han nog skulle hinna ringa telefonsamtal och fundera på den nya stallbyggnaden som planeras på gården men det har inte blivit av på fyra månader. Ibland kan det bli frustrerande men han försöker tänka att det blir tid till det senare.

   Medarbetare är de viktigaste i ekvationen att som bonde kunna ta ut föräldraledigheten anser Jesper Johansson. Här pratar han tillsammans med dottern Hansine med arbetaren Martina Magnusson.
  Medarbetare är de viktigaste i ekvationen att som bonde kunna ta ut föräldraledigheten anser Jesper Johansson. Här pratar han tillsammans med dottern Hansine med arbetaren Martina Magnusson. FOTO: Joachim Lagercrantz

  Det mesta med att vara föräldraledig är positivt. Relationen med barnen är en del. Till en början var Hansine mest fokuserad på mamma Hanna men nu blir hon minst lika strålande lycklig när pappa kommer hem.

  – Vi gör så mycket tillsammans och det är väldigt roligt att umgås med sina barn.

  Till det negativa hör att relationen med den andra föräldern får stryka på foten.

  – Vi springer om varandra, hinner inte ses men det är väl kanske inget unikt för lantbrukare och egenföretagare.

  När Jesper avslutar föräldraledigheten tar Hanna över igen fram till dess att Hansine börjar förskolan. Han tycker att det är synd att inte fler väljer föräldraledighet, men tycker att kvotering där män och kvinnor ska dela lika är fel väg att gå.

  – Jag är emot att man ska styras utan anser att var och en ska få välja själv. Framför allt måste man utgå från det egna företagets förutsättningar. Fungerar det att vara ledig eller är det så att partnern ska vara ledig en större del?

  Hansine rör sig lite i vagnen och kommer snart att vakna. Stunderna som Jesper Johansson får sitta ned under en dag är få. Snart ska storebror hämtas från förskolan där han tillbringar 15 timmar i veckan. Därefter ska maten lagas och kvällsbestyren ta sin början. Efter det kanske Jesper går ut en tur, kliar på en kalv eller flyttar på en traktor som står i vägen. Andas lite grann.

  Närsidans gård

  Ägare: Jesper Johansson, tillsammans med föräldrarna Lennart och Anita. Generationsskiftet är i sitt slutskede.

  Besättning: 145 mjölkkor samt köttraskvigor och stutar för slakt. Seminerar med 70% köttras och 30 % könssorterat, totalt antal djur cirka 450.

  Utrustning: två mjölkrobotar, en foderrobot samt skraprobot.

  Areal: Brukar cirka 600 hektar åker främst vall och bete men även spannmål som korn, vete, vårvete, havre och ärtor. 400 hektar skog och förvaltar 600 hektar till annan skogsägare. har gallringsskördare och -skotare för arbeten i egen skog.

  Antal anställda: Fyra heltider samt en f-skattare som kör skördare under Jesper Johanssons föräldraledighet.

  Bolagsform: Enskild firma.

  Omsättning: 13 000 000 kronor.

  Vinst: 1 500 000 efter avskrivningar.

  Vinstmarginal: 11,5 procent.

  Det här är en artikel ur tidningen Lantmannen. För att få veta mer om tidningen, eller teckna en prenumeration, klicka här.

  Relaterade artiklar

  Till toppen