Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 2 december 2015

  Inte bara bin viktiga vid pollinering

  Det är inte bara bin som är viktiga vid pollineringen av grödor. En ny forskningsstudie visar att andra insekter spelar minst lika stor roll när det kommer till att säkra matförsörjningen.

  – Det pratas mycket om vikten av honungsbin och vilda bin vid pollinering. Men när nu icke-bin också jämförts för första gången visar det sig att de står för 39 procent av alla besök hos grödorna, säger Lovisa Nilsson, doktorand på Centrum för miljö- och klimatforskning vid Lunds universitet.

  Hon är en av de forskare som bidragit med data till den omfattande studien som omfattar 39 olika studier och insamlad data från fem olika kontinenter.

  – Andra insekter var inte lika effektiva som bin, men eftersom de var flitigare besökare blev resultatet likvärdigt, säger Lovisa Nilsson.

  Vad innebär resultatet?

  – Vi har till exempel förbisett betydelsen av blomflugor. Forskare måste lära sig mer om deras sätt att leva, som är helt olikt bins. Det här visar tydligt hur viktigt det är med biologisk mångfald för att säkra matförsörjningen, säger hon.

  Relaterade artiklar

  Till toppen