Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 7 maj

  Inställt Borgeby en ekonomisk smäll

  Borgeby.

  Tack vare ett tidigt beslut om att ställa in Borgeby Fältdagar i år kan HIR Skåne mildra den ekonomiska smällen.

  – Seminarierna var fullbokade, mässplatserna var slutsålda och odlingarna såg bra ut efter en schysst vinter. Och så kom det här, säger Andreas Mårtensson, mässansvarig på Borgeby Fältdagar.

  HIR Skåne tog redan för en månad sedan beslut om att ställa in den stora lantbruksmässan med 450 utställare och 20 000 besökare. Och att heller inte utnyttja reservdatumen i september.

  – Det gäller att ta ansvar för den samhällssituation som är, och det skulle inte vara roligt att vara skyldig till att 10 000 bönder smittas av corona mitt i skörden, säger Andreas Mårtensson.

  Tack vare ett tidigt beslut har HIR Skåne kunnat bromsa och undvika stora kostnader för till exempel tält och personal. Men de fasta kostnaderna för området med el och vägar finns kvar.

  Fyra personer har jobbat heltid med mässan, som totalt drar timmar motsvarande uppåt sex tjänster inom HIR Skåne. Det blir en ekonomisk smäll.

  – Hur stor den blir kan jag inte svara på i dag, säger vd Pär Martinsson.

  – Det blir en påverkan, om inte annat rent omsättningsmässigt. Något annat vore konstigt.

   Borgeby fältdagar är inställt, men i veckan sändes en digital fältvisning, där bland andra Paul Leteus berättade om försök med raps. Anna Larsen filmade.
  Borgeby fältdagar är inställt, men i veckan sändes en digital fältvisning, där bland andra Paul Leteus berättade om försök med raps. Anna Larsen filmade. FOTO: Torbjörn Esping

  HIR Skåne omsatte 67 miljoner kronor 2019 och gjorde en vinst efter finansnetto på 1,4 miljoner kronor. Omsättningen ökade, men vinsten minskade. Hur stort Borgeby Fältdagar är ekonomiskt i HIR Skåne är hemligt.

  – Det är en mindre del av omsättningen totalt sett. Vi har valt att behålla den siffran för oss själva, säger Pär Martinsson.

  Mässan, som skulle bli den tjugoandra i ordningen, har aldrig varit någon stor kassako för HIR Skåne. Vinsterna har i mycket återinvesterats för att fältdagarna ska kunna växa.

  – Självklart får det en ekonomisk påverkan men vi har många andra ben att stå, säger Pär Martinsson.

   Inspelning pågår.
  Inspelning pågår. FOTO: Torbjörn Esping

  Demoodlingarna visades upp i en livesädning på Facebook samt för ett mindre antal journalister häromdagen. Fältet var ödsligt. Gropen var en smalt schakt.

  En utställare var på plats med tält. Det var fritt fram för vinden att vaja de små bestånden av blommande raps. Nu kommer parcellerna att få klara sig utan skötsel fram till i höst, när det är dags att så om inför mässan 2021.

   Glest på utställningsfältet.
  Glest på utställningsfältet. FOTO: Torbjörn Esping

  Borgeby Fältdagar nästa år kommer att bli rätt så lik den som ställdes in i år. Odlingsplanerna för i år tas upp igen. En del seminarier kan hållas nästa år. Och utställarna får samma platser som de bokat i år.

  – I princip alla utställare har återbokat sig till nästa år, så det känns tryggt att kunna garantera att det blir en mässa även 2021, säger Andreas Mårtensson.

  För honom och hans närmaste kollegor blir det lite mindre att göra nu, när ungefär 60 procent av det som planerats för i år kan flyttas över till nästa år.

  – Jag har en gård som jag brukar sköta nattetid, nu får jag kanske titta till grödorna när det är ljust ute, säger Andreas Mårtensson och fortsätter:

  – Och så kan jag få tidig semester, det har aldrig gått innan.

   Pär Martinsson (till vänster) är vd i HIR Skåne. Andreas Mårtensson är ansvarig för Borgeby fältdagar.
  Pär Martinsson (till vänster) är vd i HIR Skåne. Andreas Mårtensson är ansvarig för Borgeby fältdagar. FOTO: Torbjörn Esping

  HIR Skåne

  Ägare: Hushållningssällskapet Skåne (över 60 procent) och personalen.

  Verksamhet: Konsultföretag inom lantbruk och trädgård. Arrangör av Borgeby Fältdagar.

  Omsättning 2019: 67 miljoner kronor (62 miljoner kronor 2018)

  Resultat efter finansnetto: 1,4 miljoner kronor (2,7 miljoner kronor 2018)

  HIR: Förkortning för Hushållningssällskapets individuella rådgivning.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen