Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 19 maj

  Insekter kan bli framtidens foder

  Det snackas en hel del om insekter nuförtiden, oftast huruvida det är något att ha i vår kostcirkel och på – eller i – knäckemackan. Men det mest intressanta händer just nu i fodervärlden.

   Frida Jonson, AGFO.
  Frida Jonson, AGFO. FOTO: Agfo

  Vi lär allt oftare få höra citat som ”Det är inte särskilt smart att vår mat äter vår mat”. Som att det är dumt att fisk utfodras med soja, spannmål eller vildfångad fisk som vi människor kan äta istället. Argumenten bottnar i att vi blir allt fler människor på jorden och måste föda en växande befolkning med mindre resurser.

  Två frågor kan vi ställa oss: Den första är om vi kan undvika att använda fisk från de redan hårt ansträngda haven?

  Den andra är om det går att använda en större del av odlingsmarken till livsmedel i stället för djurfoder? Om svaret är ja – vad kan djuren utfodras med i stället? En lösning kan vara att använda insekter.

  Insekter är intressanta som foder eftersom de innehåller flera viktiga aminosyror, som metionin, som inte rakt av går att hitta i vegetabiliskt foder. Metionin är viktigt för hönsens välbefinnande. Om insekterna dessutom kan födas upp på bi- eller svinnprodukter från livsmedelsindustrin finns mycket att vinna för att göra livsmedelssystemet mer resurssmart.

  Det finns endast en handfull insektsföretag i Sverige och branschen har hamnat i ett vakuum i förhållande till grannländerna eftersom lagen tolkats mer strikt. Men det rör på sig – precis som i odlingarna.

  Insekter som foder till djur kan vara smart, men nu när en ny bransch växer fram är fodervalet avgörande för hur klimatsmart näringsgrenen blir. Insektsbranschen har globalt sett redan hamnat i fallgropen eftersom en stor del av de odlade insekterna föds upp på kycklingfoder som soja och spannmål.

  Axfoundation och SLU genomför just nu ett projekt där insekter utfodras med grönsaksavfall och brödsvinn och i sin tur blir foder till fisk. Ett projekt som nu skalas upp med ett antal avfallsbolag runt om i Sverige. Forskare tittar också på vad för typ av material som insekter kan födas upp på utan att det medför risker längre ner i produktionssystemet. Det måste naturligtvis också vara ett fullvärdigt foder och helst något som vi människor inte kan äta.

  Att använda insekter som foder till fisk är godkänt i EU och Sverige sedan 2017. Det är däremot inte möjligt att använda insektsmjöl som fågelfoder. Enligt europeiska insektsorganisationen IPIFF ser EU-kommissionen över reglerna som kan ge grönt ljus för insekter som foder till höns.

  Om insekter som foder till andra djur ska vara hållbart måste det naturligtvis också vara ekonomiskt hållbart. Men där är vi inte än. Insektsodlingarna i Sverige är få, vilket gör att det blir dyrt och kräver mycket manuellt arbete. Området är spännande.

  Avslutningsvis, för att kräla sig tillbaka till knäckemackan där vi började: När har vi insekter på våra tallrikar? I början av 2020 blir förmodligen den första insektsarten godkänd i EU – och därmed även i Sverige.

  Frida Jonson, lantbruksjournalist och grundare av medieplattformen AGFO.se med fokus på framtidens mat.

  Relaterade artiklar

  Till toppen