Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 18 mars

  Nya regler gäller inte lantarbetare med tillstånd

  Regeringen har beslutat att stoppa alla icke nödvändiga inresor från länder utanför Schengenområdet. Men lantarbetare från dessa länder berörs inte av beslutet – så länge de har arbetstillstånd.

  FOTO: Mostphotos

  För att minska spridningen av coronaviruset beslutade regeringen på tisdagen att stoppa alla utländska resenärer från länder utanför Schengenområdet samt Schweiz från att komma in i Sverige om man inte har särskilt angelägna behov eller uppehållstillstånd eller uppehållsrätt i Sverige.

  Personer från till exempel Belarus, Ukraina och ett antal länder på Balkan kan beröras av beslutet. Men det går bra för lantarbetare från dessa länder som har arbetstillstånd i Sverige att komma in i landet.

  – Arbetstillstånd är en form av uppehållsrätt. Så det går bra, säger Stefan Marcopoulos, presstalesman på Polismyndigheten.

  Just nu pågår arbetet med att hitta personal till bär- och grönsaksodlingar i flera länder som berörs av gårdagens beslut.

  – Vi betonar att alla ska säkerställa att de leverantörer man har av arbetskraft ser till att den dokumentation som krävs också finns, säger Marcus Söderlind, tomatodlare och ordförande i LRF Trädgård.

  I slutet av januari hade det kommit in ansökningar om 528 arbetstillstånd för personal utanför EU/EES gällande säsongsarbete. Av dessa hade 24 då beviljats. 2019 inkom 1 314 ansökningar. 802 av dessa blev beviljade.

  Läs också: Krånglig rekrytering kan drabba grönsaksodlingen

  Relaterade artiklar

  Till toppen