Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 26 april 2016

  Innanför Tjernobyls avspärrade zon

  I dag är det 30 år sedan reaktor fyra i kärnkraftverket i Tjernobyl i Ukraina exploderade. ATL:s Frida Jonson blickar bakåt och minns sitt besök i den avspärrade zonen.

  ATL:s redaktör Frida Jonson framför pariserhjulet som blivit något av en symbol för den övergivna staden Pripjat inom Tjernobyls spärrade zon.
  Bild 1/2ATL:s redaktör Frida Jonson framför pariserhjulet som blivit något av en symbol för den övergivna staden Pripjat inom Tjernobyls spärrade zon.
  Så länge man är inne i zonen piper geigermätaren. Vid minnesmärket framför reaktor fyra varnar mätaren. Att traska runt i Tjernobyl under någon dag ger människokroppen ungefär en motsvarande dos av radioaktivitet som en flygresa, enligt de vi talar med i Tjernobyl. Vid så kallade "hot spots" stiger mätaren snabbt och närmare reaktorn än ett par hundra meter kommer man inte. Oavsett hur farligt eller inte det är - så är det en lätt obehaglig känsla att gå runt.
  Bild 2/2Så länge man är inne i zonen piper geigermätaren. Vid minnesmärket framför reaktor fyra varnar mätaren. Att traska runt i Tjernobyl under någon dag ger människokroppen ungefär en motsvarande dos av radioaktivitet som en flygresa, enligt de vi talar med i Tjernobyl. Vid så kallade "hot spots" stiger mätaren snabbt och närmare reaktorn än ett par hundra meter kommer man inte. Oavsett hur farligt eller inte det är - så är det en lätt obehaglig känsla att gå runt.

  Luften vibrerar, hettan är tryckande och det är spöklikt tyst förutom geigermätarens envisa pipande. Vi har ombetts ha heltäckande kläder, långbyxor och långärmad tröja på grund av risken för radioaktivt damm. Kläderna klibbar mot kroppen och andningsmasken gör det hela till en än mer surrealistisk upplevelse.

  Vi går omkring i den övergivna staden Pripjat, där 50 000 människor evakuerades först ett par dagar efter Tjernobyl-härdsmältan.

  Pripjat var en sovjetisk mönsterstad som byggdes upp intill kärnkraftverket så att arbetare och deras familjer kunde bo nära jobbet och ha all tänkbar service nära tillhands – idrottsstadium, biograf, restauranger, skola och nöjesfält. Invånarna fick lämna staden utan vetskap om att de aldrig skulle återvända, i tron om att det färgsprakande skenet från reaktor fyra var ofarlig.

  Att få tillträde till den stängda zonen som omgärdar Tjernobyl kostar strax över tusen kronor och vi får en guide tilldelad vid ingången. Katastrofen i Tjernobyl har blivit business – och här finns pengar att tjäna.

  Det är nu några år sedan jag besökte Tjernobyl. Sedan dess har arbetet med att göra klart den nya sarkofagen som ska täcka reaktorn – den gamla håller på att rosta sönder – kommit en bra bit längre. Sarkofagen som byggs ett par hundra meter från den gamla ska föras på plats över reaktorn i år eller nästa år.

  Monsterbygget är 110 meter högt, 165 meter långt, 260 meter brett med en vikt på över 30 000 ton. Enligt EBRD, Europeiska banken för återuppbyggnad och utveckling, är det den största flyttbara landbaserade konstruktionen som någonsin byggts.

  När man går där bland överväxta höghus med reaktor fyra i blickfånget vid horisonten går tankarna till de människor som fick sätta livet till. Unga män kallades in när maskinerna som skulle frakta skrot slutade fungera på grund av den höga radioaktiviteten.

  Räddningsarbetare kallades biorobots och fick 45 sekunder på sig att skyffla radioaktivt skräp från taket innan de blev avbytta. 45 sekunder var uträknat – längre var för farligt! Många av dem lever av förklarliga skäl inte längre.

  Enligt FN:s officiella räkning har 4 000 personer dött av eller avlidit som en direkt följd av olyckan. Andra rapporter talar om betydligt fler. Tjernobyl ligger nära vitryska gränsen där många cancerfall fortfarande rapporteras om eftersom vinden blåste norrut vid olyckan.

  Hela byar evakuerades efter olyckan, men inom säkerhetszonen bor det människor som aldrig lämnade sina hem.

  Vid mitt besök träffar jag ett par i 80-årsåldern som bor i ett fallfärdigt hus med en liten plätt mark där de odlar mat för självhushåll. Radioaktiviteten är en del av vardagen och inget de tänker på mer än att de tjänar småpengar på det. Inför vårt besök får vi ha med oss lite mat och några kronor.

  Samtidigt som stora delar evakuerades och förblivit folktomt har djuren och naturen tagit över. Närliggande skogar dog, men efterhand har djurlivet börjat frodas mycket tack vare att de varit orörda, fria från mänsklig närvaro. Forskare studerar vildsvin, vargar, älg och rådjur för att se hur de påverkas av radioaktiviteten.

  Innan vi lämnar området passerar vi en strålmätare för att se att vi inte får något radioaktivt damm med oss. Som allting annat under vår resa känns det surrealistiskt. Geigermätarens pip tystnar till slut. 30 år har gått sedan Tjernobyl-katastrofen inträffade. Dess efterverkningar är kvar.

   

  LÄS MER: Hos lantbrukarparet var strålningen högst i Sverige –– Så klarade Sverige Tjernobylolyckan

  Relaterade artiklar

  Till toppen