Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 15 oktober 2019

  Den fruktade sjukdomen sprider sig

  Afrikansk svinpest sprider sig i Asien, mycket tyder på att även Thailand har drabbats.

  I norra Europa kan sjukdomen vara på väg att bemästras.

   Grisfötter på en marknad i Luang Prabang, Laos.
  Grisfötter på en marknad i Luang Prabang, Laos. FOTO: imageBROKER/REX Shutterstock/TT

  Flera utbrott av afrikansk svinpest, ASF, har konstaterats nära den thailändska gränsen i Myanmar och Laos. Nättidningen Pig Progress uppger att smittan konstaterats även i Thailand, men myndigheterna har varken bekräftat eller dementerat.

  För ett par veckor sedan kom rapporter om att ett par hundra grisar avlivats i norra Thailand nära gränsen. Det har aldrig klarlagts varför detta gjordes.

  Även på Koreahalvön sprider sig sjukdomen. Sydkorea har hittat smittan i flera besättningar nära gränsen mot Nordkorea och mer än 20 000 grisar har avlivats.

  Dessutom har smittan, enligt Pig Progress, konstaterats hos ett självdött vildsvin som hittats i den demilitariserade zonen endast två kilometer från gränsen till Nordkorea.

  Norrifrån rapporterades det i maj officiellt om ett fall av ASF nära den kinesiska gränsen, i övrigt har det varit tyst. Men att smittan uppenbarligen finns i gränsområdet mellan nord och syd tyder på att Nordkorea i sin helhet kan vara drabbat.

  I Europa har ASF hittats i Slovakien och Serbien under 2019, men smittans utbredning verkar vara relativt begränsad. I Slovakien är det hittills endast vildsvin som smittats. I Serbien har sjukdomen konstaterats i ett 20-tal småskaliga grisbesättningar.

  Sedan det nuvarande utbrottet inom EU började i Litauen 2014 har ett land lyckats göra sig fri från smittan.

  Det är Tjeckien, där smittan konstaterades på vildsvin 2017, men man lyckades hålla tamgrisarna utanför angreppet. Efter närmare ett år med intensiv jakt hittades ett sista smittat vildsvin i april 2018. Efter ytterligare ett år utan några nya fall friförklarades Tjeckien i april 2019.

  Afrikansk svinpest

  Smittsam virussjukdom som drabbar tamgrisar och vildsvin, men inte smittar människan.

  Dödligheten är hög och det saknas både vaccin och behandlingsmöjlighet.

  Sjuka vildsvin gömmer sig och hittas ofta inte förrän de är döda. Döda vildsvin som hittas ska anmälas till Statens veterinärmedicinska anstalt.

  Smittspridning sker genom direktkontakt mellan djur eller indirekt via människor, redskap, fordon, etc. Viruset dör vid upphettning, men kan leva i flera år i kylda eller frysta kött- och charkprodukter. Smittade produkter som transporteras vidare av människan är därför en viktig del av smittspridningen.

  Länder i Europa som drabbats: Belgien, Bulgarien, Estland, Lettland, Litauen, Moldavien, Polen, Rumänien, Ryssland, Serbien, Slovakien, Ukraina, Ungern.

  Tjeckien har haft smittan men friförklarats.

  Drabbade länder i Asien: Filipinerna, Kambodja, Kina, Laos, Mongoliet, Myanmar, Nordkorea, Sydkorea, Vietnam och Östtimor.

  Relaterade artiklar

  Till toppen