Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 7 november 2018

  Inget överklagande – potatisbonde får 48,5 miljoner

  Eskilstuna kommun kommer inte att överklaga Mark- och miljööverdomstolen i det uppmärksammade fallet där de dömts att betala 48,5 miljoner kronor till en potatisbonde.

  FOTO: Mujo Korach / IBL Bildbyrå

  ATL har i flera tidigare artiklar uppmärksammat processen mellan Eskilstuna kommun och Carl von Celsing på Rossviks säteri utanför Eskilstuna. Konflikten som pågått sedan 2014 har nu fått ett slut när kommunen meddelar att de inte kommer att söka prövningstillstånd i högre instans.

  Eskilstuna kommun förklarade 2014 von Celsings mark som vattenskyddsområde vilket innebar att han inte kunde fortsätta att odla potatis på marken. Han begärde då ersättning för förlorad arbetsinkomst och 2016 fastslogs att kommunen skulle betala 48,5 miljoner kronor. I början av oktober slog mark- och miljööverdomstolen, efter överklaganden från kommunen, fast att potatisbonden har rätt till ersättning. Nu väljer alltså kommunen att inte överklaga eftersom man tror sig ha mycket små möjligheter att vinna i domstol.

  – Det handlar om privat ägande kontra rent dricksvatten och jag tror att vi kommer få se liknande situationer i andra kommuner framöver, säger kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) i ett pressmeddelande.

  von Celsings började odla potatis på de 192 hektaren 2009 och har sedan 2014 odlat spannmål. Domen kommer att vinna laga kraft under onsdagen, skriver Sveriges Radio Sörmland.

  Relaterade artiklar

  Till toppen