Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 15 maj 2019

  Inget om lantbruk i EU-valplattform från Socialdemokraterna

  Jord- och skogsbruket får olika utrymme när partierna prioriterar i EU-politiken.

   I dag har nio svenska partier 20 stolar i plenisalen i EU-parlamentet i Strasbourg.
  I dag har nio svenska partier 20 stolar i plenisalen i EU-parlamentet i Strasbourg. FOTO: Juha Roininen/EUP-IMAGES

  En del partier kallar det manifest, andra plattformar. De nio svenska partier som sitter i EU-parlamentet i dag har under våren publicerat någon sorts dokument där de slår fast vad som är deras huvudfrågor inför valet den 26 maj. ATL har gått igenom dem på jakt efter förslag på lantbruksområdet.

  I Socialdemokraternas valplattform kammar vi noll. Där nämns inte jordbruket alls, något alla andra partier gör, och inte heller skogen, ett val S delar enbart med Feministiskt Initiativ. Jämförbarheten kan diskuteras då längden på dokumenten varierar från Feministiskt Initiativs 3 sidor långa plattform till Liberalernas program på 40 sidor, men det finns ingen direkt koppling mellan längd och utrymme för lantbruksfrågor. Feministiskt Initiativ får plats med förslag om bland annat främjande av ett småskaligare, mer lokalt förankrat jordbruk och EU-krav på att lantbruket ska vara etiskt och hållbart.

  MP flest förslag

  Miljöpartiet har flest konkreta förslag, bland dem burförbud för alla lantbruksdjur, regler som gör att lantbrukare som har högre djurvälfärd inte missgynnas och insatser för att minska EU:s beroende av importerat proteinfoder. Sverigedemokraterna delar åsikten att bönder med högre lagkrav på djuromsorgsområdet ska kunna ersättas för högre kostnader.

  Klimatfrågans hetta märks hos alla partierna. Alla utom Sverigedemokraterna, Socialdemokraterna och Moderaterna kopplar arbetet mot klimatförändringarna till jord- och skogsbruk, som källor eller sänkor för växthusgaser. Kristdemokraterna, Centerpartiet, Sverigedemokraterna och Moderaterna markerar alla att Art- och habitatdirektivet inte får hindra Sverige från att fatta beslut om rovdjursförvaltningen. Bara Kristdemokraterna och Socialdemokraterna undviker helt att säga något om djurskydd.

  Minskad budget

  Vänsterpartiet vill ha ett stödtak, och att alla subventioner till ”storskalig animalieindustri” avskaffas. Liberalerna vill halvera EU:s jordbruksbudget och lägga pengarna på forskning. Kristdemokraterna vill också ha en minskad kassa för jordbrukspolitiken, under förutsättning att det ”kvittas” mot konkurrensneutralitet och avreglering.

  Centerpartiet talar för en ”grön omställning” av den gemensamma jordbrukspolitiken, men utan att gå närmare in på vad det betyder, mer än att svenska bönder redan ligger före och övriga EU måste komma ikapp. Moderaterna är ungefär lika vaga när de skriver att jordbrukspolitiken bör reformeras, men inte ger några exempel på hur det ska göras.

  Relaterade artiklar

  Till toppen