Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 21 juli

  Inget obligatoriskt stödtak i EU-budget

  Överenskommelsen om ett coronakrispaket och nästa långtidsbudget innehöll flera förändringar för jordbruket.

   Glada i dag är Rådets ordförande Charles Michel och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen efter att EU:s regeringschefer kommit överens om coronakrispaket och långtidsbudget.
  Glada i dag är Rådets ordförande Charles Michel och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen efter att EU:s regeringschefer kommit överens om coronakrispaket och långtidsbudget. FOTO: Stephanie Lecocq/Reuters/TT

  Med historiska avgöranden om kollektiv belåning och nya gemensamma inkomstkällor i vågskålen hamnade jordbrukspolitiken, långtidsbudgetens största budgetpost, långt utanför rampljuset när EU-ländernas regeringschefer förhandlade i nästan fem dagar. Men den var inte bortglömd. De förslag om ett coronaåterhämtningspaket och en ny långtidsbudget som toppmötet till slut kunde enas om innebär flera förändringar jämfört med tidigare bud.

  Jordbruket får mindre av krispaketet än vad EU-kommissionen föreslog, 7,5 miljarder euro i stället för 15 miljarder. När det gäller långtidsbudgeten är storleken på jordbruksdelen i princip densamma som i tidigare förslag. Men EU-kommissionens ambition om ett obligatoriskt stödtak vid 100 000 euro har förvandlats till ett frivilligt. Då EU-parlamentet traditionellt är för stödtak kan det hända att den frågan dyker upp igen när det blir dags för förhandlingar om reformen av den gemensamma jordbrukspolitiken, Cap.

  Miniminivå för direktstöd

  Möjligheten för medlemsländerna att flytta pengar mellan direktstöden och landsbygdsprogrammets ersättningar har gjorts större, till 25 procent åt vardera hållet. Större flexibilitet har varit ett mantra från många jordbruksministrar under diskussionerna om Cap-reformen. Det införs också en miniminivå per hektar för direktstöd. Den ska vara 200 euro 2022 och 215 euro 2027. Att det inte borde vara någon skillnad alls i direktstöden är ett vanligt klagomål från de länder som får minst i dag.

  Utanför jordbruksbudgeten, men med potentiell nytta för sektorn, avsätts fem miljarder euro för att vid behov stötta länder eller branscher som drabbas särskilt av Storbritanniens EU-utträde.

  Medlemsländernas förslag går nu vidare till EU-parlamentet, som kan säga ja eller nej till långtidsbudgeten, men inte ändra i innehållet.

  Relaterade artiklar

  Till toppen