Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 29 juli 2018

  Inget krav att slopa kontanterna

  Arbetsmiljöverket ställer inga krav på att Eriksgården ska upphöra med ensamarbete eller kontanthantering. Däremot måste alla arbetsgivare göra en riskbedömning och utbilda personalen om våld och hot.

  Peter Burman är Arbetsmiljöverkets enhetschef för region syd. Han framhåller att Eriksgården vid inspektionen visade att de är en arbetsgivare som tar arbetsmiljöfrågor på allvar. Enligt honom kan det finnas omständigheter som gör att kontanter ska undvikas helt och hållet, men så är inte fallet med Eriksgården.

  – Vid den här inspektionen har vi inte ställt några krav på att de ska upphöra med kontanthantering eller ensamarbete. De har själva valt att upphöra med försäljningen men det är inget krav från oss, säger Peter Burman.

   Per Burman.
  Per Burman. FOTO: Arbetsmiljöverket

  Krav på riskbedömning

  De krav som Arbetsmiljöverket ställde gällde utbildning och riskbedömning.

  – Alla arbetsgivare ska göra en riskbedömning kring ensamarbete och kontanthantering. Vi ställer också krav på att personalen ska utbildas så att de vet hur de ska agera om de utsätts för våld eller hot. Det är viktigt att ha rutiner som fungerar, säger Peter Burman. 

   Tidigare år har Eriksgården även haft en tredjedel av försäljningen i nio bärkiosker utanför lokala mataffärer. Men förra året gjorde Arbetsmiljöverket en inspektion som bidrog till att företaget stängde kioskerna, främst på grund av risker kopplade till kontanthantering och ensamarbete.
  Tidigare år har Eriksgården även haft en tredjedel av försäljningen i nio bärkiosker utanför lokala mataffärer. Men förra året gjorde Arbetsmiljöverket en inspektion som bidrog till att företaget stängde kioskerna, främst på grund av risker kopplade till kontanthantering och ensamarbete. FOTO: Jonatan Jacobson

  Generellt sett gäller samma arbetsmiljöregler oavsett om det handlar om försäljning i anslutning till butik eller vid mer avskilda platser som utmed vägar.

  – Arbetsgivaren ska göra en riskbedömning utifrån situationen och sedan själv se till att vidta lämpliga åtgärder. Det kan handla om att fundera kring hur man förvarar eller transporterar kontanter, överväga om det behövs ett larm eller bara använda Swish och betalkort, säger Peter Burman.

  LÄS MER: Bärbuffén är Eriksgårdens stora dragplåsterLÄS MER: Så får vi säkrare lantbrukLÄS MER: Bästa tipsen för att skydda sommarpersonalen

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen