Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 29 augusti 2016

  Inget hindrar Sverige från att göra som Finland

  Finlands regering har bestämt att samma krav som ställs på landets bönder och djurhållare ska ställas även vid livsmedelsupphandlingar.

  "Det finns ingenting som säger att Sverige inte skulle kunna göra likadant", säger Max Rolfstam, forskare vid Lunds universitet.

   Arkivbild.
  Arkivbild. FOTO: Mostphotos

  Regeringens beslut innebär att offentliga storkök i Finland fortsättningsvis kommer att använda mer inhemska råvaror. Principbeslutet börjar gälla omgående och förväntas ha stor betydelse när det gäller efterfrågan på finska produkter och tjänster.

  Möjligt även i Sverige

  Det finns ingenting som talar emot att Sverige skulle kunna göra detsamma som Finland, för att gynna svenska lantbrukare och lokalodlade råvaror. Det hävdar Max Rolfstam vid Lunds universitet som forskat kring bland annat upphandlingar.

  – Lagen om offentlig upphandling reglerar hur man når fram till ett kontrakt med leverantör. Den reglerar däremot inte vad man får köpa.

  Han fortsätter:

  – Det krävs förstås kompetens och viljan att formulera sig på rätt vis i upphandlingen, men det är verkligen ingen omöjlighet trots den rådande EU-lagstiftningen, säger Max Rolfstam.

  ATL har tidigare rapporterat om den nya upphandlingslagen som är tänkt att ge mer svenskproducerade livsmedel i offentliga storkök.

  Priset ofta avgörande

  Det är inte självklart att valet måste falla på den leverantör som erbjuder lägst pris. Vikt kan även läggas på andra aspekter, så som miljön, djurens välbefinnande och livsmedelssäkerhet.

  – Det finns en tendens att enbart se till prislappen i sådana här sammanhang. Men genom att skriva in vissa kriterier i bedömningen, exempelvis koldioxidbelastning, kommer det sig naturligt att valet faller på lokala leverantörer, säger Max Rolfstam.

  ”Tydlig koppling till att rädda gårdarna”

  Finlands beslut om att livsmedel som upphandlas ska vara producerade enligt samma villkor – och med samma krav – som nationella är ett ställningstagande för landets bönder, menar han.

  – Där finns en tydlig koppling till att rädda gårdarna genom agerandet, säger Max Rolfstam.

  Han tror att de förändringar som är på ingång i Sverige, däribland den nya upphandlingslagen som civilminister Ardalan Shekarabi (S) lobbat för, redan börjat ge effekt.

  – De nya direktiven som säger att man ska ta hänsyn till bland annat mindre företag och gynna lokala alternativ öppnar upp ännu mer för lokala leverantörers chanser att vinna en offentlig upphandling.

  LÄS MER: Upphandling ska gynna svenska bönder

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen