Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 18 augusti 2011

  Ingen vill ta över - nu säljs säteriet

  Efter nästan 100 år i familjens bruk så säljs Hacksta säteri utanför Enköping. Olle Hakelius låter rättvisan styra generationsskiftet.

  Gunilla och Olle Hakelius på Hacksta säteri säljer. Barnen vill inte ta över och därför säljer man släktgården.
  Bild 1/3Gunilla och Olle Hakelius på Hacksta säteri säljer. Barnen vill inte ta över och därför säljer man släktgården.
  Hacksta säteri ligger en timmes resa från Stockholm, Arlanda och Uppsala.
  Bild 2/3Hacksta säteri ligger en timmes resa från Stockholm, Arlanda och Uppsala.
  Hackstas ekonomibyggnader omfattar spannmålstork, maskinhall, ligghall och häststall. Jordbruket är utarrenderat som gårdsarrende.
  Bild 3/3Hackstas ekonomibyggnader omfattar spannmålstork, maskinhall, ligghall och häststall. Jordbruket är utarrenderat som gårdsarrende.

  Beslutet att sälja gården har fått mogna fram, diskussionen om framtiden började redan för tre år sedan.

  – När man har grävt ner mycket pengar i gården så blir det dyrt för barnen att lösa ut varandra. Det blir svårt att få rättvisa emellan dem. Vi har diskuterat mycket och kommit fram till att det är bäst att sälja innan gården börjar chansera, säger Olle Hakelius.

  Försäljning blev lösningen

  Han har två barn, Johan Hakelius som är kolumnist i Aftonbladet och Karin Hakelius som arbetar på SLU. Ingen av dem var intresserad av att ta över gården och en försäljning blev lösningen.

  Genom åren har Olle Hakelius haft tunga poster i Lantbrukssverige, bland annat som ordförande för Svenska Lantmännen, och som vice ordförande i LRF fram till 2001.

  Det praktiska arbetet på gården sköttes av en förman som i dag arrenderar jordbruket.

  630 hektar

  Hacksta säteri ligger en timmes resa från Stockholm, Arlanda och Uppsala och Olle Hakelius tror därför att den blivande köparen i första hand är intresserad av boendet, skogen och jakten.

  Till gården hör även tre permanentbostäder och nio sommartorp. Fastigheten omfattar 630 hektar varav 235 hektar skog.

  Klar i höst

  Det är mäklarfirman Areal som sköter försäljningen av fastigheten och Areals Karl Danielsson tippar att köpesumman kommer att hamna mellan 75 och 80 miljoner kronor.

  – Vi säljer bara ett fåtal fastigheter över 500 hektar, kanske 2-4 om året. Förhoppningsvis blir affären klar under hösten.

  Relaterade artiklar

  Till toppen