Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 16 november

  Ingen salmonellakoppling mellan Jordberga och grisgårdar

  Företaget Gasum har ännu inte blivit kvitt salmonellan i biogasanläggningen i Jordberga. Det står dock klart att den smitta som hittats där inte är av samma typ som drabbat skånska grisgårdar.

   Gasums biogasanläggning i Jordberga.
  Gasums biogasanläggning i Jordberga. FOTO: Gasum

  Det var ungefär en månad sedan salmonella upptäcktes i anläggningen och arbetet med att sanera och bekämpa salmonellan pågår. Två olika typer av salmonella har upptäckts, i huvudsak Reading medan ett prov har påvisat typen Mbandaka. Inget fynd av dessa två typer har gjorts på de skånska grisgårdar som drabbades av salmonella i höst.

  – Det är inte, tack och lov, någon av de aggressiva som man har hittat i besättningar, säger Markus Olsson, chef för den svenska biogasverksamheten på Gasum.

  Salmonella i tre gödselbrunnar

  Salmonellan hittades först i rutinkontroller i tre av fem gödselbrunnar och senare även i andra delar av anläggningen. Var smittan kommer ifrån vet man fortfarande inte.

  – Men vi ser på samma sätt som tidigare att det inte är något som går att hänföra till råvarorna i alla fall. Där har vi inga träffar.

  Biogödseln som produceras på anläggningen och har salmonellasmitta får spridas på åkermark under förutsättning att den plöjs eller myllas ned. Lantbrukare har sökt och fått dispens för att ta emot och sprida gödsel en period efter den 31 oktober. Det lättar på trycket i anläggningen.

   Markus Olsson, vd Gasum.
  Markus Olsson, vd Gasum. FOTO: Torbjörn Esping

  – Men därefter, under vinterperioden, får vi titta på hur gödseln ser ut. I värsta fall, om vi fortsätter producera gödsel som innehåller salmonella, så får vi förmodligen behandla den såvida det inte klingar av när det ligger i brunnarna, säger Markus Olsson och fortsätter:

  – Skulle vi hamna i en situation där vi inte blir av med vår gödsel kommer vi att tvingas begränsa produktionen. Men vi är inte där i dag.

  Läs mer: Salmonella konstaterad på Jordberga biogasLäs också: Vildsvin kan ligga bakom ovanlig salmonella

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen