Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 5 oktober

  Ingen kvarstad på mejeriet i Boxholm

  Tingsrätten gör tummen ner. Det finns för många brister i kommunens ansökan om kvarstad för Boxholmsmejeriet.

  Striden om mejeriet i Boxholm har pågått sedan Arla i oktober 2018 beslutade att verksamheten skulle flyttas till Östersund. Efter många turer och flera spekulationer om hugade intressenter, bland annat uppgavs en lokal aktör vara redo att ta över, bestämde sig Boxholms kommun för att köpa mejeribyggnaden av Arla. Avsikten var att driva ett slags företagshotell med fokus på livsmedelsproduktion i lokalerna, och i början av september i år skrevs ett köpekontrakt under mellan Arla och Boxholms kommun.

  Enligt paragraf 11 i kontraktet ska alla inventarier som fanns i mejeriet vid en visning i början av juni ingå. Vilka dessa är finns med i en bildförteckning. Enligt 14 paragrafen i det så står det att lös egendom förutom en truck med laddare som inte tillhör säljaren ska ingå i affären.

   Det blir ingen kvarstad på Boxholms mejeri om dagens beslut i Linköpings tingsrätt vinner laga kraft.
  Det blir ingen kvarstad på Boxholms mejeri om dagens beslut i Linköpings tingsrätt vinner laga kraft. FOTO: Mostphotos

  Köpesumman på 4,5 miljoner kronor är nu fullt erlagd och affären borde vara i hamn. Men så är det inte. I stället tvistar kommunen och Arla fortfarande om vad som ska ingå.

  Överkryssat

  I inventarieförteckningen är några bilder överkryssade och objekten på bilden ska inte ingå menar Arla vilket kommunen gått med på. Men det är bara bilder på inventarier inomhus i förteckningen. Den enda bilden tagen utomhus är på en parkbänk.

  Arla hävdar att två av mejeriets sex cisterner, också ska undantas.

  – De är tänkta att användas i ett annat mejeri och är inritad i vår planering. Och jag är säker på att de på något sätt är med i förteckningen, säger Arlas presschef Erik Bratthall som dock inte själv sett listan.

  ”Inga oklarheter”

  Men enligt Johan Birath, avgående vice ordförande för kommunstyrelsen i Boxholm är det cisterner på utsidan som inte är med i inventarieförteckningen och som dessutom räknas som fast, inte lös, egendom som Arla vill ha med sig i köpet:

  – Det finns inga oklarheter. Nu är det kommunen som äger mejeriet med allt som ingår.

  – Därför har kommunen nu tagit ut en försäkring och ställt dit två stora betongsuggor så att det inte ska försvinna något.

  Avslag

  I fredags lämnad Boxholms kommun också in en begäran om kvarstad till tingsrätten i Linköping då kommunen enligt anmälan ”befarar att Arla avser att försälja eller på annat sätt äventyra kärandens rätt till egendomen enligt ingånget avtal.”

   Ur kontraktet mellan Boxholms kommun och Arla.
  Ur kontraktet mellan Boxholms kommun och Arla.

  Den har tingsrätten i Linköping avslagit i dag, måndag, med bland annat argumentet att kommunen inte specificerat vilken egendom det är som berörs.

  – Det handlar om formaliafel. Vi får återkomma med en ny ansökan där vi har rättat till det, säger Johan Birath.

  En överklagan ska vara hos Göta hovrätt senast den 26 oktober.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen