Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 26 maj 2017

  Ingen hjälp från staten och kapitalet

  Pressade vindkraftsproducenter kan inte se fram emot någon hjälp vare sig från staten eller från marknaden. Men kanske kan kunder som vill ha närproducerad el komma till undsättning.

   Närproducerat och inte bara livsmedel utan även el är efterfrågat säger branschen.
  Närproducerat och inte bara livsmedel utan även el är efterfrågat säger branschen. FOTO: Mostphotos

  ATL:s granskning har visat en vindkraftsbransch i kris med miljardförluster.

  PREMIUM Satsningen blev en mardröm

  – Närproducerat är efterfrågat, i livsmedelsbranschen, men vi ser det också i energibranschen. Kunder nöjer sig inte bara med miljömärkt el, de vill ha dedikerad el från verk i närheten, säger Eric Constantien, chef för Inköp Produktion på Bixia.

   Det finns kunder som vill ha närproducerad vindkraftsel säger Eric Constantien, Bixia.
  Det finns kunder som vill ha närproducerad vindkraftsel säger Eric Constantien, Bixia. FOTO: Bixia

  Bixia är första elbolaget i Sverige att satsa på att kunderna ska kunna stötta lokala elproducenter. Genom elavtalet Bixia Nära går tio av de 29 kronorna i månaden som privatpersonerna betalar till elproducenter i regionen. Företag kan köpa el från specifika verk för att stärka den lokala profilen.

  Ser inga höga priser

  För att vindkraftverken ska vara lönsamma behöver de som byggde för några år sedan en högre samlad intäkt från el och elcertifikat. Men det är inte att vänta.

  – Det är inte några höga priser vi ser framåt, varken på elen eller på elcertifikaten, säger Matina Rosenberg, analytiker på Bixia.

  PREMIUM Miljardförlust för vindkraften

  I sitt grundscenario räknar Bixia med att elpriset kommer att sjunka drygt 10 procent till 2019. Och därefter stiga med drygt 20 procent från dagens nivå till 2030. När det gäller priset på elcertifikaten är framtiden på längre sikt mer osäker, men Bixia spår inte högre priser.

   Vindkraftsproducenterna kan inte förvänta sig någon hjälp från politikerhåll menar Gustav Ebenå.
  Vindkraftsproducenterna kan inte förvänta sig någon hjälp från politikerhåll menar Gustav Ebenå. FOTO: Fotograf Oskar Lürén AB

  Vill se politiker gripa in

  Pressade vindkraftsproducenter vill att politikerna griper in och ger en hjälpande hand. Men Gustav Ebenå på Energimyndigheten konstaterar att det är sannolikt inte att vänta.

  – Det är mycket, mycket svårt att göra ett sådant ingrepp så att man skyddar just en sådan grupp, säger Gustav Ebenå.

  – Och den gruppen är heller inte homogen. Man är mån om att skydda enskilda lantbrukare eller kooperativ som har varit entusiaster och föregångare i det förnybara, men samtidigt finns det i den gruppen också riskkapitalister och stora företag och offentliga ägare som inte har samma akuta behov.

  PREMIUM Säljs till överpriser trots prisfall

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen